Коментар на Антоанета Христова и Юрий Асланов

„Има дефицит на политическа идея и донякъде той е предизвикан от нежеланието на протестиращите да допуснат до себе си партии. Един протест има силата да свали дадено правителство, но няма силата да назначи друго”. Така в студиото на „Събуди се” социологът Юрий Асланов коментира продължаващото вече 66 дни гражданско недоволство. 

„Крайните искания затварят вратата за диалога. Когато това се случи, чувството, че си минат е и от страна на недоволните, но и на управляващите. Управляващите не могат да реализират политика, която да удовлетвори хората, нито протестиращите могат да постигнат целите си”, обясни политическият психолог Антоанета Христова.

66-и ден на антиправителствени протести в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Гостите в студиото коментираха и изборите в БСП за лидер на партията. 

„Поначало смятах, че този избор е безсмислен. Той прилича на състезание с един участник през цялото време. Нямаше равнопоставеност по никакъв начин – организационно и ресурсно. Резултатът беше предизвестен. Затова смятам, че и участието на други кандидати беше безсмислено в това състезание”, каза Асланов. 

Нинова печели изборите за председател на БСП с над 81%

„От гледна точка на посланията, които излъчваше левицата, като организация на тези избори, оттам показваха силна доминантност върху процедурата по избор. Има обаче други важни ориентири. Аксиомът е, че ни трябва много силна социалдемократическа съвременна лява партия и че нашата система не може да бъде стабилна, ако я няма. Бидейки слаба лявата ни партия, тя има две стратегии – едната е да удря опонента, за да се докаже, а другата е да се саморазвива. Използвайки първата, която беше стил на политическия лидер до този момент, и на самата партия виждаме, че има отслабване на дясната най-голяма политическа сила, а лявата не се е развила”, смята Христова.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.