Мерките ще засегнат около 40 представители на страната

Лидерите на страните от Европейския съюз постигнаха съгласие за налагане на санкции срещу Беларус. Мерките ще засегнат около 40 представители на страната заради използването на сила срещу протестите, който избухнаха след изборите за президента. Сред тях, засега, не е Александър Лукашенко.

Съгласието стана възможно, след като Кипър оттегли ветото си по въпроса, заради сондажите на Турция в Източното Средиземно море.

Европейският съвет отправи твърдо послание и заплаши със санкции Анкара, ако не престане с незаконните си дейности в териториалните води на Кипър.

„Очакваме Турция да се въздържа от едностранни действия. В случай на подновяването им от Анкара, Европейският съюз ще използва всички налични инструменти. Разполагаме с възможности, които можем да задействаме незабавно, но не това искаме. Бихме предпочели да работим за дългосрочни отношения между Европейския съюз и Турция”, заяви Урсула фон дер Лайен.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.