Това са установили лекари от Испания

Лекари от Испания са установили, че повече от 80 на сто от пациентите, попаднали в една от болниците в гр.Сантандер с леки или тежки форми на COVID-19 при първия пик на пандемията, са страдали от недостиг на витамин D, съобщи ТАСС, като цитира съобщение на Дружеството по ендокринология на САЩ.

Кантарджиев: Към трите „Д” добавяме още едно

"Трябва да проследяваме случаите на недостиг на витамин D и да ги компенсираме, това е важно за възрастните хора и за хронично болните, особено уязвими на COVID-19. Хранителни добавки със съдържание на витамин D трябва да се препоръчват на пациенти, вече заразени с коронавируса, което със сигурност ще се отрази положително на състоянието на мускулите, костите и имунитета", казва проф.Хосе Ернандес от университета Кантабрия в Сантандер, цитиран от пресслужбата на дружеството по ендокринология, предава БТА.

Вижте антивирусния коктейл, използван за лечението на Тръмп

Още през април британски учени публикуваха изследване, в което разкриват възможна статистическа връзка между недостига на витамин D и повишената вероятност от смърт при коронавирусна инфекция. През май и американски учени стигнаха до подобен извод, но много лекари по света се съмняват, че съществува връзка между витамин D и пораженията от новия коронавирус. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.