Това твърдят учените от университетското медицинско училище в Хале

Предпазните маски и спазването на дистанция са важни, но технологиите за добра вентилация са най-значимият фактор за намаляване на риска от разпространение на новия коронавирус на закрито, сочат резултати от германско изследване, цитирани от Ройтерс.

Близо 1500 доброволци използвали предпазни маски, дезинфектант за ръце и устройства за определяне на дистанция на поп концерт на закрито в Лайпциг през август в рамките на изследването за разпространение на новия коронавирус сред големи групи хора.

Експерт: Пандемията ще приключи първо в Швеция

Учените симулирали три варианта с различен брой зрители и стандарти за социална дистанция и създали компютърен модел на залата, за да анализират разпространението на аеролози от заразени виртуални посетители на концерта.

"Най-важното откритие за нас бе разбирането колко важно е да има технология за добра вентилация. Това е ключът към намаляване на риска от инфекция", каза Щефан Мориц, ръководител на изследването РЕСТАРТ-19 в университетското медицинско училище в Хале.

Изследването установило още, че намаляването на капацитета на залата, наличието на множество входове и изходи, както и седящите места за публиката се отразяват силно върху броя контакти с околните.

Учените препоръчват храни и напитки да се приемат само от седящи посетители, зоните за изчакване на ред да са на открито, маски да се носят по време на цялото събитие на закрито и да се наемат стюарди, които да следят за спазването на хигиенните изисквания.

ЕВРОПА СРЕЩУ COVID-19: Блокади, вечерен час, рестрикции

Според авторите на изследването хигиенните мерки като носене на маски и социална дистанция трябва да се спазват до края на пандемията, а броят на посетителите и седящите места да се определя на базата на разпространението на вируса.

"Масовите събития са с потенциал за разпалване на епидемията чрез разпространяването на патогени, но ако се спазват хигиенните изисквания, рискът е много нисък", казва Рафаел Миколайчик от института по медицинска епидемиология в университета в хале. Предстои резултатите от изследването да преминат през независима оценка.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БТА