Той си отиде на 90-годишна възраст

Шон Конъри, актьорът, изиграл ролята на Джеймс Бонд, почина на 90-годишна възраст, съобщи Би би си.

В кариерата си актьорът има над 90 филма, работил е с прочути режисьори като Стивън Спилбърг, Сидни Лъмет, Браян де Палма, Жан-Жак Ано. Конъри е носител на "Оскар", на награди БАФТА, на "Златен глобус" и много други. През 2000 г. е удостоен с орден на Британската империя от кралица Елизабет Втора, припомня БТА. Една от най-известните му роли е на Джеймс Бонд. 

СНИМКИ НА АКТЬОРА ВИЖТЕ ТУК

Шон Конъри е роден на 25 август 1930 г. в Единбург, Шотландия. Баща му бил шофьор на камиона, а майка му - чистачка. Като ученик Шон се увличал от футбола. За да помогне на родителите си, на 13 г. напуска училище и започва да работи, но продължава да играе футбол. На 16 години постъпва да служи във флота със седемгодишен договор, но след две годни е уволнен по медицински показания. Конъри се връща в Единбург и се захваща отново на работа - като спасител, шофьор на камион, дърводелец.

 

 

В свободното си време се занимава с бодибилдинг и това му помага да заработва и като модел в Единбургския колеж по изкуствата. През 1951 г. става сценичен работник в Кралския театър в Единбург. През 1953 г. заема трето място на конкурса "Мистър Вселена" в Лондон, след което получава покани за второстепенни роли в различни тв продукции. Става статист в популярното музикално шоу "Саут Пасифик" и скоро след това получава една от главните роли. В този период окончателно решава да се отдаде на актьорската професия, самообразова се, подобрява дикцията си, посещава уроци по танци.

Кинолегендата Шон Конъри стана на 90 г. (ГАЛЕРИЯ)

Конъри дебютира на голям екран през 1958 г. с една от главните роли в мелодрамата "Друго време, друго място". Славата го спохожда с ролята на Джеймс Бонд в "Доктор Но" през 1962 г. - първият филм от шпионската поредица. Конъри се превъплъщава в образа на легендарния шпионин и в "От Русия с любов" през 1963 г., "Голдфингър" (1964), "Операция "Мълния" (1965), "Човек живее само два пъти" (1967), "Диамантите са вечни" (1971), както и в римейка на "Операция "Мълния" - "Никога не казвай никога" (1983).

За да изпълнява сам каскадите, той отделя много време на физическата си форма и работи с инструктори. За снимките на "Голдфингър" взема уроци по голф. За последната си роля във филм за Бонд актьорът е на 53 г. и тренира много - плува, играе тенис, тренира под ръководството на Стивън Сегал.

 

 

Шон Конъри е любимият Джеймс Бонд на феновете

Другите му значими роли са в "Шотландски боец", "Името на розата", "Недосегаемите", за която през 1988 г. получава "Оскар" за най-добър актьор във второстепенна роля. Сред забележителните му роли е на бащата на Индиана Джоунс в "Индиана Джонс и последният кръстоносен поход" (1989), на Барли Блеър в шпионската драма "Руската къща" (1990), на бившия агент на британските спецслужби в екшъна "Скалата" (1996). Сред най-популярните филми с негово участие е драмата "Да откриеш Форестър" (2000). Според някои критици ролята му на писател, живеещ в отшелничество, който намира сили да се върне в обществото, е една от най-добрите в творчеството му. През 2003 г. излиза приключенският "Лигата на необикновените", в който Конъри изпълнява една от главните роли.

 

 

Шон Конъри като Джеймс Бонд (СНИМКИ)

Конъри посвещава много време и средства за благотворителност. Финансира Националният младежки театър на Великобритания и Шотландския образователен фонд, на който става съучредител през 1971 г.

От 1962 г. до 1973 г. е женен за австралийската актриса Даян Силенто, от която има син Джейсън Конъри - също актьор. Втората му съпруга е художничката Мишелин Рокбрюн, французойка, родена в Мароко. Женят се през 1975 г. и са заедно до днес, като през повечето време живеят на Бахамските острови.

Робърт Де Ниро и Ал Пачино – 50-годишно приятелство между титани (ГАЛЕРИЯ)

ЗАРАДИ КОРОНАВИРУСА: Отлагат премиерата на новия филм за Джеймс Бонд

Най-красивите тайни агентки през Втората световна (ГАЛЕРИЯ)

Звезди, които на 40 и 50 изглеждат по-добре, отколкото на 20

25 звезди, които през годините се промениха до неузнаваемост

Звезди, чиито братя и сестри предпочитат да останат извън светлините на прожекторите (ГАЛЕРИЯ)

Звезди, които превръщат недостатъците си в достойнства (ГАЛЕРИЯ)

НЕОСТАРЯВАЩИЯТ ОРЛАНДО БЛУМ: Британският секссимвол на 43 (ГАЛЕРИЯ)

Най-красивите мъже в света за 2019 г. (ГАЛЕРИЯ)

25 ГОДИНИ ПО-КЪСНО: Как се промениха актьорите от „Приятели”? (ГАЛЕРИЯ)

Как изглеждат днес крадците от "Сам вкъщи" (ГАЛЕРИЯ)

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.