Как фармацевтите гледат на идеята на БЛС за денонощни аптеки срещу 1000 лв.?

Незаконна търговия с лекарства в интернет. Междувременно продължават да липсват жизненоважните медикаменти за бременни дори и в обектите, посочени в списъка на Изпълнителната агенция по лекарствата.

В аптечната мрежа у нас не достигат и лекарствата за хора с коронавирус, признават от здравното министерството. За решаване на проблема беше свикана и спешна среща при премиера.

Пациенти продължават да обикалят аптеките за три групи лекарства -антикоагуланти, кортикостероиди и антибиотици, които се използват за лечението на коронавирус. „От често изписван антибиотик в тази ситуация при 12 регистрирани такива лекарствени продукта в България, в момента са налични около три”, казва Димитрия Стайкова - председател на Регионална фармацевтична колегия - Пловдив.

Пускат на пазара още 20 000 опаковки от най-търсените лекарства

В аптеките в цяла България липсват и жизненоважни медикаменти, които се изписват на бременни жени с тромбофилия. Преди няколко дни стана ясно, че лекарствата ще се продават само в определени аптеки.

„Въпреки че би трябвало да има в много от аптеките, които ни дадоха по списък, че са заредени, не можем да открием. Звъним по телефон. Те ни казват, че не знаят какво се случва, кога ще има доставки. И може би от 10 аптеки в 1 от списъците успяваме да намерим”, коментира Теодора Тодорова.

Дефицитът на лекарства отприщи спекулата и незаконната търговия в социалните мрежи, където безпроблемно може да бъде открит въпросния медикамент, който майките не могат да си набавят от аптеките. Цената на лекарството е приблизителна като тази в аптечната мрежа.

„Първо, проблем е рецептата. Тези, които са на „Фраксипарин” не могат да вземат заместващия „Клексан” само защото той липса. Най-добрият вариант, вчера ни препоръча един фармацевт, е да се направи двойна рецепта”, каза Мариана Александрова, която е администратор на група във Facebook.

Жизненоважни лекарства за бременни продължават да липсват в някои от аптеките

На съвещание при премиера здравният министър призна за проблема с недостига на антибиотици срещу COVID-19 и разпореди допълнително зареждане на аптеките.

„Днес от складовете ще бъдат освободени голямо количество антимикробни препарати, антибиотици, които всички търговци ще разпространят в търговската мрежа. Пак апелирам българските граждани да спазват стриктно указанията на лекарите, да не се презапасяват с лекарства и да не започват самолечение с антибиотици без то да е предписано от лекар”, посочи Костадин Ангелов.

Фармацевтите отправиха и апел към личните лекари да изписват в рецептите не търговското, а непатентното име на антибиотиците, за да не се налага на пациентите да се връщат за нова рецепта.

„Искам да предупредя, че в момента в аптеките пристигат самите болни или представители на техните семейства, които са карантинирани. Не бива да допускаме не само в аптеките, но и другаде да обикалят тези хора, които трябва да са под карантина”, каза Димитрия Стайкова.

Фармацевтите са против предложението на Лекарския съюз лекарствата, за които не е необходима рецепта да се продават в денонощните магазини и бензиностанциите, тъй като според тях това крие риск. Що се отнася до стимула от 1 000 лева за една аптека, за да работи денонощно, според тях той е икономически неизгоден.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.