Във френската столица се проведе шествие срещу законопроекта за „глобална сигурност“

Силите на реда в Париж са използвали сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръснат протестиращите при снощните сблъсъци с тях, съобщи телевизия BFMTV. В центъра на френската столица се проведе шествие срещу законопроекта за „глобална сигурност“, в което участваха няколкостотин души. Те се обявиха срещу чл. 24 в този законопроект, който, според тях, нарушава свободата на информация.

Католици протестираха във Версай срещу мерките, забраняващи месите в църквите

Текстът предвижда глоба или затвор за срок до 1 г. за разпространение „на снимка на лицето или други части, които дават възможност за идентифициране“ на полицая или жандармериста по време на операция. В законопроекта е записано, че наказание за разпространение на снимки следва да има, в случай, че целта на извършителя е да се „накърни физическата или психическата неприкосновеност“ на служителя на реда.

Профсъюзът на журналистите и правозащитните организации са на мнение, че по този начин за журналистите и обикновените граждани ще бъде невъзможно да снимат полиаи и да запечатат актове на насилие от страна на полицията. Това стана повод да призоват за участие в протеста.

Безредици в Барселона заради затягането на мерките (ВИДЕО)

Според очевидци, в края на акцията между органите на реда и протестиращите се е стигнало до насилствени действия. Полицаи са били нападнати от радикални елементи и в отговор силите на реда са били принудени да използват сълзотворен газ и водни оръдия. Целта е била да се разпръснат участниците в акцията, сред които имало много млади хора, които се отдали на вандалски действия, посочва телевизионният канал. Няколко човека са задържани и в момента се прави оценка на щетите. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Източник: БГНЕС