В Германия има около 350 приюта за жертвите на домашно насилие

Германският канцлер Ангела Меркел призова по повод Международния ден срещу насилието над жените - 25 ноември, да не се отклонява вниманието от проблема и подчерта, че „всеки случай разказва ужасна история и винаги отразява драма“. Меркел помоли гражданите никога да не приемат насилие над жени.

"Моля всички да се намесят, при заплаха или видими действия", каза тя в седмичния си видеоподкаст. „Извършителите трябва да знаят, че ще бъдат наказани, а засегнатите трябва да знаят къде да получат подкрепа“, добави тя.

Какви мерки се взимат срещу агресията в изолация?

В Германия има около 350 приюта и специализирани домове, които предлагат защита на жертвите на домашно насилие. Федералното правителство работи в международен план, за да гарантира, че насилието срещу жени се предотвратява и че засегнатите са защитени. Меркел подчерта, че това е приложимо не само в Международния ден срещу насилието над жени: „Не само следващата сряда, но винаги и навсякъде, ние никога не трябва да отклоняваме поглед, когато момиче или жена е заплашена или е обект на насилие".

Меркел обърна внимание на "несправедливостта и страданията", на които момичетата и жените са подложени всеки ден по целия свят, например в многото конфликти и войнствени конфронтации, но също така и в Германия, където всяка трета жена страда поне веднъж в живота си от физическо или сексуално насилие. „Статистически на всеки 45 минути една жена е атакувана или ранена от сегашния си или бивш партньор“, казва Меркел, наричайки тези данни „опустошителни“.

През последните месеци се съобщава в няколко федерални провинции, че приютите за жени са получили значително повече призиви за помощ от жени, търсещи закрила, от началото на кризата. Следователно, почти никъде няма свободни места. Експертите предполагат, че физическата близост ще изостри съществуващото напрежение поради ограниченията за контакт, съобщава "Дойче Веле".

От друга страна, федералното правителство ще инвестира 120 милиона евро през следващите четири години, за да разшири мрежата от консултативни центрове и приюти за жени. "Ангажиментът на правителството не се ограничава само до ситуацията в нашата страна. Ние също така работим в международен план за предотвратяване и борба с насилието срещу жени и им предлагаме защита и подкрепа", добави тя.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

 
Източник: БГНЕС