За първи път от началото на кризата с коронавируса България отчита 3370 оздравели

Отново рекорд, но с положителен знак. За първи път от началото на кризата с коронавируса България отчита 3370 оздравели.  Системата обаче показва и че страната ни вече прескочи бариерата от 5000 починали пациенти, заразени с вируса. За последното денонощие те са 213. Тревожни данни и от националната статистика. През първата седмица на декември в бюрата по труда са се регистрирали нови над 14 000 души.

За да овладее кризата, правителството остава в готовност да вдигне блокадата. В четвъртък ще стане ясно и дали още от понеделник ще заработят ясли и градини. А личните лекари вече са залети с въпроси за ваксините.

Проф. Ангелов: Още в петък може да има заповед за яслите и детските градини

По-малък натиск върху лечебните заведения и по-малко нови случаи на коронавирус - това отчете здравният министър след точно 10 дни, в които страната ни е с по-строги мерки. В средата на следващата седмица ще се разбере дали на 21-ви декември отново ще се върнем към по-леките ограничения. Другата седмица ще стане ясно и дали резултатите от широко навлезлите у нас антигенни тестове също ще влизат в официалната статистика.

Относно ваксините - проф. Ангелов беше категоричен, че не ги очаква по-рано от началото на следващата година. А от  Националния ваксинационен щаб твърдят, че препаратите са подобрен вариант на вече съществуващи ваксини. А технологията по направата им е изключително иновативна и  безопасна. Данните, събрани до момента, дават зелена светлина за отваряне на ясли и градини. Заповедта се очаква в петък.

Столичната община е готова да отвори ясли и детски градини още в понеделник

„До края на седмицата, ако така вървят тенденциите - те от понеделник ще отворят”, заяви здравният министър Костадин Ангелов.

А решение за отхлабване или удължаване на мерките след 21-ви декември ще се вземе следващия четвъртък.  По думите на здравния министър много е важно какъв ще бъде процентът на позитивните тестове. „Много е важно какво ще бъде числото на лекуващите се в лечебни заведения и в интензивни отделения. Много е важно как върви възрастовата структура и броят на починалите”, заяви проф. Ангелов. 

ВМА с последно поколение фризери за ваксините срещу COVID-19 (СНИМКИ)

Съвсем скоро официалният брой заразени за денонощие може да нарасне, тъй като се обмисля в статистиката да влизат и пробите от антигенни тестове. „От самото начало аз съм радетел на приравняването на антигенните тестове с PCR тестовете, но няма да налагам мнението си, когато колегите стигнат до консенсус професионален, тогава ще взема решение. А то клони към приравняване”, посочи още здравният министър.

А по темата за ваксините – проф. Ангелов твърди, че няма да има човек, пожелал ваксина, който да не я получи.

Експерти обясниха, че двете дози от медикамента са необходими за по-траен имунитет. А безопасността на организма между дозите е гарантирана още в първите етапи на разработката. 

Експерт: Ваксините срещу COVID-19 са подобрен вариант на съществуващи такива

„Винаги има такъв шанс, с каквото и да се имунизирате, през това време да сте заразен, но не би трябвало да ви стане нищо. Ваксината не може да бъде "калпава" - това, което може да бъде е да не предизвика ефекта, който трябва”, категорична е д-р Радосвета Филипова, здравен експерт в Министерство на здравеопазването.

Списъците с медици, поискали да се ваксинират, са почти готови. Утре от  една от столичните поликлиники ще изпратят своя брой желаещи.  „В много голям процент, да не кажа почти всички, ще се подложат на тази ваксинация”, заяви управителят на ДКЦ 12 - София д-р Васил Василев. 

Желание вече има и сред пациентите, които по думите на д-р Василев са освен млади хора и много хора на средна възраст. Имало и такива, които вече са преболедували COVID-19.

ЕС освобождава от ДДС ваксините срещу COVID-19

От поликлиниката вече са готови и с екип от лекар и сестра, които да поставят ваксините, когато те пристигнат.

За разлика от поликлиниките, в някои болници персоналът е раздвоен. “Буквално мненията вървят от “осанна” до “разпни го”. От пълен ентусиазъм и "ще се ваксинираме веднага", до "все още сме скептични, да видим как ще повлияе върху тези, които са се ваксинирали", заяви проф. Петров.

Той е преболедувал инфекцията и няма да се възползва от правото да е сред първите с ваксина. „Карах заболяването сравнително леко и следя нивата на антителата си, така че ще спестя една ваксина на данъкоплатците”, категоричен е проф. Петров.

Д-р Маджаров: Отказът от ваксинация е сред най-големите заплахи за човечеството

Д-р Деведжиев също не се е записал в списъка на желаещите. „Нямаме никаква информираност за какво става дума. Трябваше да се издаде едно методично ръководство - кратко, късо, като за обикновените хора, за да знаят какви въпроси да задават”, заяви той.

Студентът по медицина и доброволец в болница Станислава Николова обаче чака с нетърпение ваксината. „Смятам, че трябва да бъдем отговорни - да помислим за здравето - не само нашето, а и на нашите близки”, категорична е  тя.

От ваксинационния щаб са категорични, че ваксините са по-добра версия на вече съществуващите и технологията им е изключително иновативна и безопасна. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.