Системата от изкуствени диги не беше задействана

Венецианският площад „Сан Марко” остана днес под вода заради прилив, свързан с лоши метеорологични условия. Новата система от подвижни изкуствени диги не беше активирана, предадоха Франс прес и ТАСС.

Жителите на италианския град трябваше да обуят гумени ботуши заради повишаването на нивото на водата до 1.37 метра над морското равнище в късния следобед, съобщи фотограф на АФП.

Приливната вълна наводни площад „Сан Марко” и пода на едноименната катедрална църква, както и тротоарите по протежение на някои канали. По думите на пазача на църквата ситуацията е драматична. Пазачът съобщи, че притворът е напълно залят от водата.

Поучили се от досегашен опит, някои търговци бяха поставили дъски пред праговете на магазините си, за да не прониква вода в помещенията.

В началото на октомври Венеция за пръв път използва изкуствените си диги, проектирани срещу явлението „висока вода”.

Снимка: БГНЕС

Проектът „Моисей” представлява сложна инженерна система, която позволява хидроизолация благодарение на 78 диги, поставени на входните точки на лагуната.

Става дума за мрежа от кесони, пълни с вода, които трябва да могат да се вдигнат за 30 минути, за да създадат бариера, която да издържи покачване на водата до 3 метра над нормалното.

Днес системата за защита не беше задействана, тъй като погрешни прогнози предвиждаха покачване на водата само до 1.20 метра над морското равнище.

Вдигнаха бариерите, предпазващи Венеция от наводнения

Вятърът откъм Адриатическо море след това неочаквано се усили, обясни кметът на Венеция Луиджи Бруняро за италианската агенция Аджи.

„За да активираме дигите е нужна по-съществена прогноза. Ще трябва да преразгледаме правилата за работа на командния пункт”, подчерта кметът.

На 12 ноември 2019 г. водата достигна 1.87 метра над морското равнище - едно от най-големите регистрирани покачвания в историята. Десетки църкви в града, включени в списъка на световното културно наследство, бяха повредени.

Площад „Сан Марко” е най-ниското място във Венеция. Намира се на около метър над морското равнище. Някои венециански квартали са на по-високо и остават незасегнати от „високата вода”.

Снимка: БГНЕС

В цяла Италия е издадено предупреждение за лошо време, което може да продължи до неделя. Най-тежко засегнат се оказа североизточният административен регион Венето, откъдето се съобщава за свличания в планините, във Фриули-Венеция Джулия, Емилия-Романя, Южна Кампания и на остров Сицилия.

Поройни дъждове, съпроводени с ураганни пориви на вятъра, бушуват в централните и южните части на Апенините, където има разливи и наводнения.

В северните райони валя сняг и на надморска височина от 600-800 метра. В столичната област Лацио днес беше обявен най-високият червен код за тревога и се наблюдава нивото на река Тибър.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БТА