Обикновено гласуването в колегията е формалност

Нито един от 538-те делегати не гласува различно от това, за което беше изпратен от своята партия. Така Байдън спечели президентските избори с 36 гласа повече от необходимите 270.

Джо Байдън, който след месец ще стане следващият президент на Съединените щати, говори за демокрацията и свободните, честни избори.

"Сега знаем, че абсолютно нищо, дори пандемия или злоупотребата с власт, не може да угаси пламъка на демокрацията в Америка”, заяви той.

ВОТЪТ В САЩ: Избирателната колегия гласува за президент на страната

Байдън беше утвърден като следващия президент от Избирателната колегия - органът, който избира държавния глава, отчитайки вота на гражданите. През целия вчерашен ден, делегатите в колегията обявяваха официалните резултати.

Задължителната граница от 270 гласа, технически беше премината, след като Калифорния обяви за кого са гласували техните 55 делегати.

 

 

Събирането на гласовете в Изборната колегия по традиция е формалност, която медиите не отразяват и гражданите не следят. Но тази година, всяка стъпка от утвърждаването на следващия президент се предаваше на живо по телевизията или в интернет, и се коментираше усилено от медии, юристи и в социалните мрежи. Причината е отказът на сегашния президент Доналд Тръмп да признае загубата на изборите от Байдън и опитите на кампанията му да възпрепятства процедурата по всички възможни начини.

Путин поздрави Байдън за избирането му за президент на САЩ

 "Нищо не е свършило. Продължаваме по същия път.", категоричен е Тръмп.

Въпреки протестите на привържениците на президента и неговите закани, юристите са категорични - победата на Байдън е факт. Очаква се на 6-ти януари, когато Конгресът утвърждава гласовете на Избирателната колегия, някои републиканци демонстративно да забавят процедурата. Но на практика е невъзможно и двете камари на парламента да отхвърлят вота на Избирателната колегия. Така на 20-и януари, Байдън ще встъпи в длъжност.

Тръмп продължава съдебната битка срещу нарушенията по време на изборите

"Ще бъда президент на всички американци. Ще работя усилено както за тези, които не гласуваха за мен, така и за тези, които го направиха”, категоричен е новоизбраният президент.

Тази реалност вече приеха и в Кремъл. Отказът на Русия да поздрави Джо Байдън с победата направи впечатление след изборите. Когато преди четири години Тръмп стана президент, на Владимир Путин бяха необходими само няколко дни, за да каже, че процедурата по избора е приключила, и да поздрави Тръмп с победата. Снощи Путин изпрати на Байдън телеграма с поздравление и благопожелания. Месец и половина след края на изборния ден.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.