Това е традиция на днешния празник

На днешния празник по традиция се прави водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия.

СНИМКИ ОТ ВОДОСВЕТИТЕ В СТРАНАТА ВИЖТЕ ТУК

В 11 ч. пред Паметника на Незнайния воин в София започна осветяването на знамената. На церемонията присъстваха президентът Румен Радев, военният министър Красимир Каракачанов, столичният кмет Йорданка Фандъкова, както и патриарх Неофит.

„В този ден по стародавна традиция Българската православна църква освещава бойните знамена на Българската армия, като моли Бога с неизречимата и безмерна любов да благослови родната ни армия, та кръстът Христов всякога да бъде в техните сърца. Храбрите воини да отстояват с християнство мъжество и чест устоите на нашата нация, да бранят безстрашно родината ни, да имат себежертвена любов”, посочи патриархът

 

 

Ритуалът се състоя при строги мерки и специален пропускателен режим.

В Кърджали също се проведе церемонията по освещаване а бойните знамена. На нея присъства и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

 

 

Във Военноморската база във Варна митрополит Йоан отслужи водосвет и благослови частите и бойните им знамена. Командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов посочи, че очаква година, изпълнена с предизвикателства, като надеждите са преди всичко да е здрава и да бъде преодоляна пандемията.

Великотърновският митрополит Григорий освети бойните знамена на НВУ „Васил Левски” на ритуалния плац на висшето училище във Велико Търново, след като отслужи празнична литургия в църквата „Свети Седмочисленици”.

В Плевен се състоя велик Богоявленски водосвет на бойните знамена на Плевенския гарнизон на централния градски площад „Възраждане” при спазване на противоепидемични мерки. Представителните знаменни роти бяха в намалена численост.

Снимка: Плевен, БТА

Празникът в Стара Загора започна в Катедралния храм „Св. Николай” с Утреня и Св. Златоустова литургия, която отслужи Старозагорският митрополит Киприан. В парк „Йордан Капсамунов” бяха извършени Велик Богоявленски водосвет и освещаване на бойните знамена на Втора тунджанска бригада.

Бойните знамена в Сливен бяха осветени в Центъра за подготовка на специалисти. Ритуалът извърши отец Йоан Петров при спазване на противоепидемичните мерки.

Ловчанският митрополит Гавриил отслужи Велик водосвет и освети бойните знамена в Ловеч

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
Източник: БТА