Според Тихомир Стойчев страната ни е изпълнила всички критерии, без един

„Освен голямото разделение в обществото, което ще изисква по-продължителен период, за да могат да се намерят правилните решения, другото голямо предизвикателство е пандемията от коронавирус”. Тях определи като основни предизвикателства пред новата американска администрация посланикът на страната ни в САЩ Н. Пр. Тихомир Стойчев.

Елена Поптодорова: Външната политика на САЩ ще се преформатира

Относно отношенията с България той обясни, че администрациите идват и си отиват, но приятелските и съюзнически връзки между двете държави остават.

„Продължава модернизацията на българските военновъздушни сили с решението за придобиване на нови изтребители F-16, както и изграждането на мрежите от пето поколение. От стратегическо значение е приключването на интерконектора с Гърция, както и регионалният хъб „Балкан”, допълни Стойчев.

„Това партньорство е много важно и от гледна точка програмата за безвизови пътувания. Ние считаме, че България изпълнява всички критерии. Единственият, който към този момент не се изпълнява, е процентът на отказаните визи. Тенденцията обаче е положителна. Преди години беше почти 18%, за 2019 г. е 9.75%”, категоричен беше Стойчев.  

Посланикът ни в САЩ: Всеки президент се стреми речта му да остане в историята

Според него е недопустимо разделянето на европейските граждани на две категории. „Факт е, че от много години България не представлява риск за САЩ. Добър пример е случаят с Канада. Силно се надявам визовият режим да отпадне при новия президент”, каза посланикът ни.

Относно предстоящия парламентарен вот у нас и организацията на процеса в чужбина Стойчев посочи, че българските дипломатически представителства в чужбина многократно са организирали избори и имат добър опит.

„По места имаме активни общности и с тяхното съдействие съм сигурен, че изборите ще преминат в една нормална обстановка”, заключи Тихомир Стойчев.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.