Още през август на сайта на МОН е публикувана информация как ще изглежда то

Няма да се отменя външното оценяване за 4-ти, 7-ми и 10-ти клас. Това обявиха за пореден път от Министерството на образованието и науката. Няколко месеца преди да дойде моментът за така наречените „малки матури”, вече текат дискусии дали те да не бъдат отменени заради дългия срок на дистанционно обучение, наложен от пандемията.

Аргументът на противниците на изпитите е, че децата не са могли да учат в класните стаи през голяма част от учебната година.

От МОН припомнят, че външното оценяване е задължително, а законите и наредбите не са променяни. В края на януари министър Красимир Вълчев също потвърди, че външното оценяване ще се състои. Отмяна, след призиви на родители, вече поиска и омбудсманът Диана Ковачева.

Красимира Таскова преподава на 4-ти клас и принципно подкрепя външното оценяване, но не и в случая. „Все пак трябва да се знае накрая на етапа как се представят учениците, как са усвоили знанията. Ако погледна назад, тази учебна година не е нормална по начина, по който трябва да се проведе. Моят клас 2 пъти излиза в карантина”, коментира тя.

Синдикатите прогнозират, че е по-вероятно да не се състои само външното оценяване след 4-ти клас, а другите да останат.

„Няма изискване едно дете да е преминало успешно през външното оценяване, за да отиде в 5-ти клас. Подозирам, че тази година, във връзка със ситуацията с COVID-19, вероятно външното оценяване ще отпадне и по технически причини”, казва

МОН пита с анкети учителите защо не искат да се ваксинират

Руми Рангелова, чийто син също е 4 клас смята, че децата се подлагат на излишен стрес. „То не показва това, което са усвоили децата през една година, защото е само една моментна извадка на техните знания и може да не ги хване в подходящ период”, смята тя.

Учителите отчитат и че не във всички училища до момента е предадено еднакво количество материал. „Смятам, че ще бъде допълнително напрежение и натоварване за учениците, защото не са поставени при едни и същи условия”, казва Красимира Таскова.

Миналата година оценяването след 4-ти клас беше отложено заради пандемията.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.