Вчера рухна подпорна стена

До ден-два ще започне аварийното укрепване на пропадналия участък от пътя Кричим-Девин. Това съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Все още не е ясно колко ще струва възстановяването, тъй като предстои изготвяне на технически проект.

Пропадна подпорна стена на пътя Кричим – Девин (СНИМКИ)

Mястото на опасния участък е на 8 километра след Кричим. Тук движението е ограничено, тъй като има реална опасност всеки момент целият път да пропадне в дерето. 30 метра от подпорната стена се е  свлякла по склона на река Въча, асфалтът на източното платно буквално виси във въздуха. От Пътната агенция днес признаха, че рухналата подпорна стена не е била обследвана преди да се започне ремонт на трасето.

Спешните укрепителни дейности на пътя започнаха на обед с демонтирането на увисналите във въздуха мантинели. Но заради кабелите, по които преминава 20 киловолта напрежение и захранват с ток близкия язовир “Кричим”, строителите спряха работа до утре.

“Притеснението ни е да видим отдолу каква е основата. В смисъл - дали ще стигнем до здрава основа. Да не е някакъв насип, който да се наложи да слизаме по-надолу и най-голямото ни притеснение е да не затворим пътя изцяло”, заяви инж. Венцислав Гаджалов,  технически ръководител на обекта.

Рухналата подпорна стена не е била включена в проекта за рехабилитация на пътя Кричим- Девин. 15 километра от него бяха ремонтирани миналата година за 22 милиона лева, част от парите, осигурени от Европа. Подпорните стени, върху които се крепи пътят са изградени през 60-те години по време на строителството на язовирите.

Единственият път към няколко родопски села продължава да пропада

Според изпълнителя на проекта, който сега се заема и с ремонта на ремонта, няма допусната грешка.

„Няма неизпълнени неща и обектът е приет. Това, че са аварирали тези подпорни стени, то не се случва само тук. Това са подпорни стени на над 50-години. Явно преовлажняването е довело до нейното компрометиране”, категоричен е Паун Иванов,  представител на строителната фирма.

Кметът на Кричим, обаче, твърди, че преди полагането на новия асфалт пътят не е бил щателно огледан от строителите и експертите.

„Мога да кажа само, че ако община Кричим, респективно кметът, беше възложител  на тази обществена поръчка, сега сигурно щяхме да сме в ареста, заедно с изпълнителя”, заяви Атанас Калчев, кмет на Кричим.

Третокласният път е единствената пряка връзка на Девин с Пловдив и на Родопите със София. Колко ще струва укрепването все още не е ясно.

„Сега към момента няма как да се каже за стойност. А относно срокове, моята амбиция е възможно по-бързо”, посочи Дани Каназирева,  областен управител на Пловдив.

Въпреки въведената забрана за движение на автомобили над 3 тона и половина в участъка, нарушители не липсваха.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.