За да влязат в сила, промените трябва да бъдат подкрепени и на второ четене

Общините ще имат право с наредби да въвеждат зони с ниски емисии на въглероден двуокис и да забраняват движение на коли, които замърсят въздуха. Това реши на първо четене Народното събрание с приетите на първо четене промени Закона за чистотата на атмосферния въздух. Мярката ще се прилага за общините, където автомобилният трафик е по-интензивен и транспортните средства оказват по-голямо влияние върху качеството на въздуха. 

Левицата подкрепи идеята за въвеждане на нискоемисионни зони, но изрази резерви по отношение на контрола на изпълнението. Социалистът Атанас Костадинов коментира:

„Аз не вярвам, че ако заровим главата си в пясъка, ще дишаме по-чист въздух. Много ясен трябва да е ангажиментът на националния орган и партньорството с общините. Не направим ли този механизъм работещ и ефективен, а само прехвърляме функции от едното място на другото, пак няма да имаме резултат“. 

Гласуват промени в Закона за атмосферния въздух

От БСП обърнаха внимание, че в София липсват достатъчно на брой измервателни станции, а управляващите настояха, че промените в закона ще допринесат за пречистване на въздуха и в столицата.

Председателят на екокомисията в Народното събрание Ивелина Василева от ГЕРБ припомни усилията за подобряване на въздуха с електротранспорт и с подмяна на печките на твърдо гориво за битово отопление с по-екологично гориво наред с евросредства.

„Има заложени конкретни мерки, които са свързани с подобряване на енергийната ефективност и това има пряко отражение върху подобряването на качеството на атмосферния въздух“. 

За да влязат в сила, промените трябва да бъдат подкрепени и на второ четене.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.
Източник: БНР