Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд

Софийският градски съд (СГС) отхвърли исковете за 30 000 лева, които подсъдимият бизнесмен Миню Стайков заведе срещу прокуратурата и специализираните съдилища, съобщи "24 часа".

Стайков заведе делото по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) преди две години, като твърдеше, че повече от 8 месеца е задържан незаконно в нарушение на Европейската конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи.

Евродепутат и зам.-министър на разпит по дело срещу Миню Стайков

Според него прокуратурата и спецсъдилищата са нарушили правото му на свобода и сигурност по чл. 5 от конвенцията и затова поиска от СГС да ги осъди солидарно да му платят исканото обезщетение. Собственикът на винпром „Карнобат“ беше задържан на 5 септември 2018 г. и обвинен за данъчни престъпления и организирана престъпна група за незаконно производство на цигари.

ОЛАФ: Миню Стайков е извършвал измами по европейски програми

След 8 месеца той трябваше да бъде освободен, защото изтече максималният срок за задържане в досъдебното производство, но тогава прокуратурата го обвини и за злоупотреба с еврофондове, заради което спецсъдилищата отново го оставиха в ареста. Второто дело вече е и в съдебна фаза, а едва миналата седмица Апелативният спецсъд освободи Стайков под домашен арест.

Решението на СГС не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.