Покушението срещу Карлов бе извършено през 2016 г.

Турският съд за особено тежки престъпления осъди във вторник петима души на доживотен затвор по делото за убийството на руския посланик в Турция Андрей Карлов, предава кореспондентът на ТАСС.

Задържаха мъж, свързан с убийството на руския посланик в Турция

Същевременно съдът призна Салих Йълмаз за виновен за „поръчване“ на убийството на Карлов на убиеца Мевлют Мерт Алтинташ и го осъди на две доживотни присъди. Подобно наказание получи Шахин Сегут, който бе признат от съда за „куратор на убиеца“.

Трима други обвиняеми получиха по една доживотна присъда за участието им в убийството на Карлов. Съдът оправда шестима обвиняеми за убийството на посланика, а още осем души бяха осъдени на срокове от пет до 15 години лишаване от свобода. В рамките на процеса съдът отдели девет обвиняеми-бегълци, включително Фетхулах Гюлен, в отделно производство.

Сестрата на полицая, убил руския посланик в Анкара: Промиха му мозъка

Защитата на осъдените по делото за убийството на посланика възнамерява да обжалва присъдата на съда. На 9 март Вторият съд за тежки престъпления в Анкара започна да обявява присъдата по делото за убийството на посланика.

Покушението срещу Карлов бе на 19 декември 2016 година по време на изложба. Нападателят бе убит по време на полицейска операция. Руският посланик почина от раните си по-късно. 

Редактор:
Източник: "Фокус"