Новите мерки са насочени към 5G мрежите и устройствата

Американският президент Джо Байдън обяви нови ограничения за китайската компания Huawei. Новите мерки са насочени към 5G мрежите и устройствата.

Ограниченията не позволяват на американски компании да продават технологии, които могат да се използват в 5G устройства. За сега нито Huawei, нито Департаментът по търговия на САЩ са коментирали темата.

Според източниците на Reuters се забранява продаването на всякакви предмети и технологии, които може да се използват с или във всякакви 5G устройства. Това създава доста ограничения и може да наложи предоговаряне на съществуващи отношения, коментират анализатори.

Лицензите ограничават използването на технологиите и за военни и космически цели, критична инфраструктура, корпоративни центрове и облачни технологии. Компаниите трябва да водят и подробна документация какви части са били продадени.

Това са първите по-сериозни действия на Байдън в сферата на технологиите и по-конкретно в отношенията с Huawei. Неговата позиция не беше много ясна и имаше очаквания, че може постепенно да отмени ограниченията. Сегашното му действие показва, че администрацията ще запази твърдата линия, коментира Reuters.

Китай предвижда най-малко 6% икономически ръст за 2021 г.

Проблемите за Huawei започнаха през 2019 г., когато Доналд Тръмп я добави в черния списък. След поредица от отлагания, ограниченията постепенно започнаха да влизат в сила, което остави Huawei без официален достъп до Android, услугите на Google И други американски компании.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.