Следователи извършиха обиски в служебни помещения на депутата

Бившият правосъден министър на провинция Бавария Алфред Заутер стана поредният политик, разследван по корупционната афера с продажба на предпазни маски в Германия, предаде ДПА. Днес следователи извършиха обиски в служебни помещения на депутата от баварския парламент и на други места, заяви прокуратурата.

По какво да разпознаем истинския дезинфектант? (ВИДЕО)

Аферата предизвика политическа буря в Германия и вече доведе до напускането на двама федерални депутати от управляващите партии. Заутер отрича твърденията. Той е член на Християнсоциалния съюз (ХСС) - баварската сестринска партия на Християндемократическия съюз (ХДС) на германската канцлерка Ангела Меркел. Няколко висши политици от ХСС призоваха Заутер да се оттегли.

НОВА ИЗМАМНА СХЕМА: Плащаш за маска и ръкавици, а получаваш парцал или зарядно

Баварският премиер Маркус Зьодер каза, че аферата подкопава доверието на гражданите в демокрацията. "Затова е важно да се разгледат и изяснят тези твърдения колкото се може по-бързо, прозрачно и цялостно", заяви той.

ПРЕСТЪПНА СХЕМА: Задържаха стотици фалшиви ваксини в ЮАР

По-рано този месец Николас Льобел от ХДС подаде оставка, след като прокуратурата започна преглед на негови бизнес сделки, свързани с предпазни маски. Друг депутат от федералния парламент - Гьорг Нюслайн от ХСС, е разследван от прокуратурата по възможни обвинения в корупция и подкупи. Според прокуратурата обвиненията срещу Заутер са свързани със случая с Нюслайн. Говорител на прокуратурата каза, че общо петима души са разследвани в момента по аферата.

Източник: БТА