Лидерите са се договорили да се опитат да ускорят производството на ваксини

Производителят на ваксини AstraZeneca да спазва договора си и да навакса с обещаните доставки за Евросъюза, преди да изнася дози. Това поиска председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след онлайн срещата на лидерите на върха. 

Борисов: Разпределението на ваксините трябва да даде възможност всички едновременно да излезем от пандемията

Европейските лидери изразиха притеснение за недостига на ваксини на фона на разрастващата се трета вълна на коронавируса в Европа. "Важно е всеки един от нас да знае, че ще получи пропорционално толкова ваксини, колкото са необходими", заяви българският премиер Бойко Борисов.  

"Ваксините трябва да се разпределят по начин, който да помогне на всички държави членки едновременно да излязат от пандемията. Има много детайли и спорове, но накрая днешната ключова дума е солидарност, заедност. Доволен съм от много тежките дискусии. Мисля, че всички държави членки разбраха колко е важно за пред света, за пред нашите сънародници, всеки един от нас да знае, че ще получи пропорционално толкова ваксини, колкото са необходими”, добави министър-председателят.

 

 

На срещата си на върха Европа втърди тона, а председателят на Комисията обеща: 

"Ако погледнем към втората четвърт на годината, това, което ни е обещано от производителите на ваксини, съгласно подписаните договори, означава, че сме на път да постигнем целта си - през лятото 70 процента от пълнолетните граждани на Евросъюза да бъдат ваксинирани", заяви Урсула фон дер Лайен.

Евросъюзът обаче остава разделен дали да приеме по-твърда позиция за износа на ваксини към компаниите, които не изпълняват договорите си. Френският презиеднт застана зад това предложение.

 Лидерите на ЕС обсъдиха напредването на ваксинацията

"Подкрепям механизмите за контрол на износа. Подкрепям факта, че трябва да блокираме всеки износ, докато фармацевтичните компании не започнат да уважават ангажиментите си към европейците", заяви Макрон.

Лидерите са се договорили да се опитат да ускорят производството на ваксини вътре в блока. 

"Първият въпрос, който разгледахме, е и нашият основен приоритет за следващите месеци - COVID-19 и спешната нужда да продължим да подобряваме производството на ваксини в Европа и да подобрим способността си за дистрибуция на тези ваксини в държавите-членки", обясни Шарл Мишел.

Европейският съюз е изнесъл 77 милиона дози ваксини за 33 държави от декември до сега. 21 милиона от тях са отишли във Великобритания. 

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК