Загиналият при нападението срещу Конгреса е ветеран с 18 години служба

25-годишен мъж от щата Индиана е нападателят с кола срещу сградата на Конгреса във Вашингтон. Заподозреният, който е  застрелян от полицията, бил последовател на афроамериканското движение "Нация на исляма". При атаката загина един полицай, а друг беше ранен.

Убитият при нападението срещу сградата на Конгреса полицай е Уилям Еванс, ветеран с 18-годишна служба в полицията.       „Изгубихме член на семейството днес. Някой, който днес е дошъл на работа, за да пази Капитолия и хората, които работят в Капитолия”, заяви Тим Райан, конгресмен от Охайо.

Кола се вряза в двама полицаи край Капитолия, има загинали (ВИДЕО)

След като се блъснал в загражденията пред сградата на Конгреса, нападателят 25-годишният Ноа Грийн, излязъл от колата и размахал нож, преди да бъде застрелян от полицията. Преди това обаче, последователят на афроамериканското движение "Нация на исляма" написал пост в социалните мрежи, в който споделя, че е загубил работата си и търси духовно напътствие.

„Нападателят не е известен на полицията. Не изглежда да е свързано с тероризъм, но ще продължим да разследваме за да видим дали има някаква връзка с тероризъм”, посочва Робърт Конти, началник на полицията във Вашингтон.

Конгресът не заседава тази седмица и едва няколко законодатели са били в сградата. Конгресменът Ро Хана от Калифорния, тъкмо излиза, когато става нападението: „Когато се върнах, получих паническо обаждане от мой служител, който крещеше "махни се от там, махни се от там, има инцидент". Събуди спомените ми от 6-ти януари”.

Нападението над Капитолия от привърженици на Тръмп на 6-ти януари все още е в съзнанието на американците.

„След събитията от 6-ти януари и случилото се сега, нека всички да се помолим за полицията в Капитолия”, призова Йоланда Питман, началник на полицията на Капитолия.

В изявление, президентът на Съединените щати Джо Байдън написа, че той и първата дама са с разбити сърца. Той нареди знамената на Белия дом да бъдат свалени наполовина. Наполовина ще бъдат свалени и знамената на сградата на Конгреса.

 

Редактор: Станимира Шикова
Източник: БТА