Ако не се стигне до съставяне на правителство, от Движението са готови и за още едни избори

ДПС дава подкрепата си за съставяне на кабинет от новите партии в 45-ото Народно събрание. Това обяви председателят Мустафа Карадайъ.

От Движението заявиха, че са единствената партия, която е увеличила подкрепата си. Ако не се стигне до съставяне на правителство, в ДПС са готови и за нови избори.

„Днес Централното оперативно бюро на ДПС проведе първото си заседание след последните избори. Нашата оценка е, че ДПС постигна много добър резултат на тях. Партията ни е единствената от последното Народно събрание, която увеличи своя резултат на тези избори, докато другите две основни партии - ГЕРБ и БСП, загубиха над 300 000 едната, над 450 000 – другата, или 20 и съответно 37 мандата. ДПС увеличи своите гласове с над 20 000, а мандатите си - с над 4”, заяви Мустафа Карадайъ.

„ДПС не загуби нито един мандат от тези, които имаше в предишното Народно събрание”, каза още той.

„Политическата ни оценка е, че българските избиратели гласуваха с желание за промяна. Потвърждаваме, че разчитаме вота им именно като такова желание за промяна”, категоричен бе той.

„Ние в ДПС започнахме промяната от себе си. Още на изборите за членове на Европейския парламент през 2019 г. слоганът ни беше „Залагаме на младите” и листата ни беше такава. На местните избори също заложихме на тях. На тези избори отново едни от най-младите листи са на ДПС”, каза лидерът на партията. И допълни: „От друга страна, знаете, че ние имаме, а и предложихме иновативна програма за ускорено икономическо развитие на България с приоритет нови технологии и наука. Така че ние явно сме в тон и в крак с това, което заявиха с гласа си българските избиратели”.

ЦИК обяви окончателните резултати от вота за новия парламент

„Бих искал да припомня словото на нашия почетен председател от 2019 г. Искам да използвам един цитат: „Програмният кабинет за ускорено и догонващо развитие е сериозен тест за това доколко сме узрели и готови да надмогнем нашето партийно и политическо его и да направим нещо съществено за стандарта на живот на хората. Да покажем, че има светлина в тунела“. Колкото беше актуална тази тема през 2019 г., толкова тя е актуална и днес", допълни той.

„ДПС няма да подкрепи правителство на срутилите се, или още - загубилите партии - ГЕРБ и БСП. Ако предложат кабинет, ние няма да го подкрепим. България обаче трябва да участва в общия европейски дебат, който тече в момента. Затова, водени от грижата за хората и за страната, заявяваме, че бихме подкрепили кабинет на новите партии в новото Народно събрание, което да има ясни и точни цели, без да участваме в него”, посочи още Мустафа Карадайъ.

Как се разпределят мандатите по райони

Той предложи примерни цели, сред които борбата с коронавируса и икономическите и социални мерки за подкрепа на бизнеса, Плана за възстановяване и устойчивост, подготовката на България за следващия оперативен период.

Карадайъ призова всички партии от новото Народно събрание за диалог и отговорност.

„Ако трите политически формации не успеят да реализират кабинет, от ДПС сме готови за нови избори още сега”, категоричен бе лидерът на партията.

Карадайъ отрече партия „Има такъв народ” да е свързана с ДПС. „Ако това, което твърдите за Трифонов, е вярно, то ние ставаме най-голямата парламентарна група. Нека се отнасяме малко по-сериозно”, коменитра Мустафа Карадайъ.

Бойко Борисов се отказва от депутатското си място (ВИДЕО)

При 100% обработени протоколи: ГЕРБ печели изборите, „Има такъв народ” – втора политическа сила

Какви са сценариите за политическото бъдеще на страната?

Борисов: ГЕРБ спечели в 24 избирателни района. Считате ли, че сме победени? (ВИДЕО)

Изпълнителното бюро на БСП подаде оставка, Нинова – не

Борисов: Печелим парламентарни избори за пети пореден път (ВИДЕО)

Слави Трифонов със симптоми на COVID-19

ВОТЪТ ЗАД ГРАНИЦА: Коренно различни резултати от тези в България