Животното има имплантиран чип в мозъка

Нова стъпка в невронауката. Милиардерът Илън Мъск показа специална маймуна. Тя играе на компютър благодарение на високотехнологични мозъчни импланти. Преди 6 седмици, в мозъка на 9-годишния макак Пейджър били поставени високотехнологични невроимпланти. Те са разработени от компанията на Илън Мъск „Нюралинк“. Чрез тях  маймуната може да усвои различи нови умения. Като например, да играе на електронна игра с джойстик на компютър, докато пие бананово смути от сламка. Подобни опити са правени и с прасета.

Жена си имплантира чип, за да не забравя портфейла си

„Имплантите се свързват с невроните, които са в нейната муцуна. Така че винаги, когато тя души и докосне нещо, това изпраща сигнали, които ние можем да разчетем", заяви Илън Мъск, собственик на компанията „Нюралинк“.

Устройствата записват информация от повече от 2000 електрода в кората на главния мозък, от където се координират движенията на ръката и китката.

"Сензорите разполагат с всичко, което го има в  смарт часовник или телефон, като измерване, температура и кръвно налягане. И така, това устройство има много функции, които може да изпълнява, свързани с наблюдение на вашето здраве и предупреждение за възможен инфаркт или инсулт, например”, посочва милиардерът.

SpaceX щe извeдe цивилни в opбитa oĸoлo Зeмятa oщe тaзи гoдинa

Целта на проекта е в крайна сметка да помогне при лечението на различни тежки неврологични заболявания, сред които Алцхаймер, деменция и травми на гръбначния мозък. Компанията смята, че чрез тази технология ще могат да бъдат възстановявани загубени функции като зрение, слух, говор и движение. Не липсват обаче и критици, загрижени за  животните, използвани с експериментална цел. Според някои експерти, учените в „Нюралинк” са водени предимно от любопитство за сметка на живи същества.