Сред основните обсъждани теми е Европейският проект за военна мобилност

В Брюксел се събраха и министрите на отбраната на страните от Европейския съюз на първо присъствено заседание от повече от година. Сред основните обсъждани теми е Европейският проект за военна мобилност, в който се очаква да се включат Съединените щати, Канада и Норвегия. Той има за цел да улесни движението на войски в Европа, което според НАТО е от ключово значение при евентуален конфликт с Русия.

МВнР: НАТО изрази солидарност с България по повод действията на Русия

Очаква се европейските министри на отбраната да разрешат на тези три страни да се включат във водения от Нидерландия проект, който има за цел да облекчи бюрократичните процедури. Те значително забавят дислоцирането на военни сили.

„Днес ще предприемем по-нататъшни стъпки за изграждане на общия Стратегически компас, но най-вече ще направим огромен скок в конкретното сътрудничество. Говорейки за военна мобилност, гарантирането, че войските могат да бъдат придвижвани през границите в Европа, е много важен въпрос не само за Европейския съюз, но и за НАТО”, заяви Анегрет Крамп-Каренбауер, министър на отбраната на Германия.