Паниката дойде след спирането на работата на „Колониъл пайплайн” заради кибератака

Американци по Източното крайбрежие се презапасяват с гориво. Притесненията се появиха след спирането на работата на оператора на петролопроводи „Колониъл пайплайн” заради кибератака.

Вече пети ден компанията, която държи 45% от пазара на гориво по Източното крайбрежие, е блокирана.

На този фон американските власти призоваха хората да не пълнят резервоарите си догоре, а търговците да не злоупотребяват с кризата.

Пред бензиностанциите обаче се извиха дълги опашки, а на места се стигна и до бой между изнервените шофьори. 

Видео: Ройтерс

Опашки от автомобили се образуваха на бензиностанции в югоизточните щати. Там петролът започна да привършва, а цените вървят стремглаво нагоре. Във вторник средната цена на бензина беше най-високата от ноември 2014 г. - 2 долара и 98 цента за галон.

 

Кибератака срещу най-големия петролопровод в САЩ

Северна Каролина, Вирджиния и Флорида обявиха извънредно положение. Но американският министър на енергетиката Дженифър Гранхолм заяви, че няма нужда шофьорите да се презапасяват с бензин.

По думите на ресорния министър недостиг на суровината няма, но е на лице намаляване на доставките в Северна и Южна Каролина, Тенеси, Джорджия и Южна Вирджиния, региони, които обикновено разчитат на Колониал Пайплайн.

Кибератаката от 7 май  принуди компанията да изключи основната част от мрежата си. Операторът прогнозира, че няма да успее да възстанови съществено работата на тръбопровода поне до края на седмицата. По трасето с дължина близо 9000 км се доставя почти половината от горивото на Източното крайбрежие.