За първи път президента Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис се появиха в Белия дом без маски

Най-тежко засегнатата от пандемията страна в света, Съединените щати, премахва повечето ограничения. Хората с пълна ваксинация вече не трябва да носят маски. Други държави също обмислят подобни мерки. След повече от година, изискването за носене на маски отпада.

"Ако сте ваксинирани с двете дози, можете да се върнете към нещата, които спряхте да правите заради пандемията", това заяви директорът на Центъра за превенция и контрол на болестите Рошел Уаленски.

 

 

За първи път президента Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис се появиха в Белия дом без маски.

Президентът на САЩ смята, че решението е важен етап и естанало възможно заради изключителния успех, който е постигнат с ваксинирането на много американци толкова бързо.

Някои народни представители демонстративно свалиха маските си в пленарните зали на Конгреса. А редица бизнеси из цяла Америка, като това казино в Невада, само чакат губернатора да потвърди новите позволения, за да ги въведат.

Пред отмяната на изискването за носене на маски има редица предизвикателства. Първо, то не зависи само от решенията във Вашингтон. Отделните щати може да въвеждат различни правила. Второ, има места, където маските остават задължителни, като всички видове обществен транспорт. Това остава в сила до средата на септември. Най-големият проблем, обаче, е липсата на централизирана система, в която да се направи проверка дали някой наистина е ваксиниран.

Въпреки това ограниченията отпадат, заедно с редица мерки като броя на клиентите в заведенията на закрито и зрителите на мачове и концерти.