Италианският гарант за конкуренцията и пазара налoжи глоба от над 100 милиона евро на компаниите Alphabet Inc., Google LLC и Google Италия

Италианският гарант за конкуренцията и пазара налoжи глоба от над 100 милиона евро на компаниите Alphabet Inc., Google LLC и Google Италия за злоупотреба с господстващо положение. Става въпрос за доминираща позиция на технологичния гигант при ползване на мобилни приложения от шофьорите.

Регулаторът смята, че Google не е позволил на италианската компания по електроразпределението ENEL да ползва мобилно приложение за включване в системата Android за автомобили. Тя е необходима на шофьорите, за да намират къде има колонки за зареждане на електрически автомобили и да си запазят час. Така предимство има приложението Google Maps, което несправедливо ограничава възможностите на потребителите да използват приложението Enel X Italia, когато шофират с електрическо превозно средство и трябва да презареждат.

Google иска да участва в усилията за ваксиниране по света (ВИДЕО)

От Google отговориха, че не са съгласни, ще прегледат документацията и ще преценят следващите си стъпки. През септември италианският регулатор започна и разследване, което засяга услугата за съхранение на файлове Google Drive. А настоящата глоба е поредна за интернет гиганта. Компанията неколкократно беше осъждана на европейско равнище за злоупотреба с господстващо положение, като последния път глобата беше рекордна - 4,3 милиарда евро.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.