Страната ни ще получи 1.3 милиарда евро за преход към зелена икономика

Страната ни ще получи 1.3 милиарда евро за преход към зелена икономика. От Европа предвиждат общо 17.5 млрд. евро за подпомагане на страните членки за преход към зелена икономика и ограничаване на употребата на въглища.

България е на 5-то място от всички страни в Евросъюза по дял на усвояване на средства. Новината съобщи евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков. Той допълни, че в момента, страната ни е зависима от производството на електроенергия, която идва от въглищните региони. Това е една от причините трите плана, които са разработени в рамките на Фонда за справедлив преход, да обхващат районите на Перник, Стара Загора и Кюстендил.

Чрез средствата, които ще бъдат отпуснати, се цели намаляването на вредните емисии и преминаването към екологични чисти производства на електроенергия, както и преквалификацията на работници, допълва още Новаков. 

Учени откриха начин за почистването на микропластмаси от околната среда

Евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова пък заяви, че освен тези региони се обсъжда включването в плана за инвестиции и районите Варна и Сливен. Според нея, трябва да се наблегне върху необходимостта от справедливо разпределение на средствата.

Евролидерите одобриха цифровия сертификат за ваксинирани (ВИДЕО)

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.