Забраната влиза в сила от 2-ри август т.г. и се определя като една от най-тежките срещу Китай

САЩ добавиха още китайски компании към своя забранителен списък. Американският президент Джо Байдън е подписал заповедта, с която се забранява на компании и инвеститори от САЩ да инвестират в тези китайски фирми. Китайските компании, които Байдън добавя в забранителния списък, стават 59.

Голяма част от тях са в IT индустрията, телекомуникациите и авиацията. Сред тях са Huawei, China Mobile, Aerospace и Panda Electronics. Според изявление на Белия дом мярката ще ограничи навлизането на американски капитал в обхвата на Китайската комунистическа партия, както и в компании, които разработват технологии за китайските военни или за нарушения на човешките права.

Байдън наложи още санкции на Китай

Забраната влиза в сила от 2-ри август т.г. и се определя като една от най-тежките срещу Китай досега и като индикатор, че Байдън може да продължи политиката на Тръмп спрямо азиатската страна. Новият американски президент ще трябва да реши и какво ще се случи с предишните ограничения и тарифите, които бяха въведени от Тръмп.

Представител на китайското външно министерство оспорва решението на Байдън и смята, че САЩ трябва да уважават закона и пазара. Призовава ги да поправят грешките си и да спрат действията, които подкопават реда на глобалния финансов пазар и правата на инвеститорите.