Пред данъчната агенция имаше протест

Нови атаки между бивши и настоящи управляващи заради директора на Националната агенция по приходите. От ГЕРБ искат оставката на Румен Спецов, а пред данъчната агенция имаше протест.

От ГЕРБ атакуваха шефа на НАП Румен Спецов за източване на ДДС и служебното правителство. Бившите управляващи показаха номера на досие, което Спецов има в НАП. С този номер при проверка - за минути можело да стане ясно дали фирма, която той е прехвърлил на друг, е натрупала дълг към хазната за над 1 милион лева.

В защита на Спецов излезе финансовият министър Асен Василев. Той заяви, че е доволен от работата на Спецов, а проверка трябвало да прави прокуратурата.

ГЕРБ иска проверка източвал ли е ДДС шефът на НАП

Бившите управляващи от ГЕРБ отправиха критиките си и към президента Румен Радев. „Лошото е, че нямаме отговор на най-съществения въпрос - откъде се появиха тези хора. Кой ги предложи? В началото на работата на служебното правителство президентът Радев и премиерът посочиха, че неговата работа ще се води от прозрачност, професионализъм и почтеност. Да покажат, че следват тези 3 принципа”, заяви Томислав Дончев.

От ГЕРБ попитаха дали Спецов лично е получил ревизионен доклад от НАП за дължими суми за фирмата „Гранекс Трейдър", преди да я прехвърли на малоимотно лице.

„Със сигурност е разбирал съдържанието на документа, който е получил и с който е поискал удължаването му, че трябва да възстанови над 1 200 000 лв. източено ДДС. Г-н Спецов бил ли е спец по източване на ДДС?”, коментира Александър Иванов.

Кирил Ананиев показа номер на досието на Румен Спецов. В качеството си на бивш финансов министър попита защо има отказ оторизираните лица в НАП да извършат проверка за дълговете на продадената от Спецов фирма. „Информационната система „Контрол” на НАП може да направи проверка само за 5 минути. Аз съм убеден, че това си е жива форма на източване на ДДС, за което той трябва да даде публичен отговор”, каза той.

Отговор имаше, но не от Румен Спецов, а от финансовия министър - Асен Василев. Според него не НАП, а друг трябвало да направи проверката, а именно - прокуратурата на Република България.

Задочните атаки за работата на приходната агенция продължиха.

„Най-голямата партия държа Галя Димитрова като шеф на НАП дълго време. Видяхме резултата от нейната работа. Аз съм довелен от резултата, които Спецов произвежда”, допълни Василев.

„Лошото НАП с лошия изпълнителен директор е преизпълнило данъчно-осигурителните си приходи с 3 млрд и 100 млн. лв. повече”, каза Ананиев.

Протестиращи се събраха пред НАП (СНИМКИ)

Под прозорците на НАП протестиращи поискаха оставката на Спецов, защото според тях има връзка между него и намиращия се в Дубай Васил Божков.

Сред протестиращите имаше и активисти на ГЕРБ. От НАП отказаха коментар.