Китай възприема Тайван като една от своите провинции и полага усилия за дипломатическата изолация на тайванското правителство

Съединените щати обявиха, че са изпратили 2,5 милиона дози от ваксини срещу COVID на Тайван, три пъти повече от броя дози, които американска делегация обеща на острова в началото на този месец, предаде Франс прес.

"Нашето дарение от 2,5 милиона дози от ваксини срещу ковид пътува към Тайван. Партньорството на Тайван със САЩ в сферата на здравеопазването направи възможно спасяването на животи", заяви в Туитър Нед Прайс, говорител на американския Държавен департамент.

Тайван обвини Китай, че използва ваксините срещу COVID-19 за политически цели

Тайван, който не членува в Световната здравна организация, бе приветстван в чужбина заради първоначалната ефективност, с която реагира на коронавирусната пандемия, като миналата година на острова бяха регистрирани малко случаи на заразяване с вируса.

Изостря се напрежението между Китай и Тайван

Тайван, с население от 23 милиона души, се сблъска обаче с нова вълна от случаи на заразяване с коронавирус и обвинява Китай, че възпрепятства опитите на тайванските власти да се сдобият с ваксини срещу ковид, отбелязва Франс прес.

Китай възприема Тайван като една от своите провинции и полага усилия за дипломатическата изолация на тайванското правителство.

Източник: БТА