Това обяви в обръщение към нацията президентът Еманюел Макрон

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че с цел на усилията в борбата срещу разрастването на коронавирусната епидемия, ваксинацията срещу COVID-19 ще бъде задължителна за всички здравни работници и за всички други работници, които са в контакт с уязвими хора. "Тези хора ще имат възможност до 15 септември да се ваксинират и след това ще се прилагат санкции", каза Макрон в обръщение към сънародниците си. "Ако не действаме сега, броят на новозаразените и на приетите в болница с коронавируса ще нарасне", предупреди Макрон.

Франция препоръчва незабавно задължително ваксиниране за медицинския персонал

Той съобщи, че от началото на август ще бъде въведено използването на здравния пропуск за достъп до ресторантите, баровете, до самолетите и до влаковете. "Здравният пропуск ще се прилага в кафенетата, ресторантите, търговските центрове, както и в болниците, старческите домове, медико-социалните заведения, а също в самолетите, влаковете и автобусите на дълги разстояния, като само ваксинираните и хората с отрицателен тест ще могат да получат до достъп до тези места", заяви Макрон.

Още от 21 юли здравният пропуск ще се изисква за достъп до събития с повече от 50 души и за развлекателните и културните обекти, добави Макрон. Президентът също така съобщи, че се връща вечерният час на остров Реюнион и Мартиника, които са презоекански френски територии. Макрон каза още, че в някои ситуации от есента Франция няма да възстановява сумите, похарчени за тестове за коронавируса. Президентът на Франция засегна и други теми в обръщението си. Той каза, че страната трябва да увеличи възрастта за пенсиониране и заяви, че правителството ще продължи с пенсионната си реформа веднага щом ситуацията с коронавируса се подобри, предаде Ройтерс.

Без маски на открито във Франция, отменят и полицейския час

Макрон съобщи, че специалните пенсионни режими в някои отрасли ще бъдат отменени за новоназначените. "Ще трябва да работим по-дълго и да се пенсионираме по-късно", каза президентът. Той добави, че според него всяка пенсия трябва да е най-малко 1000 евро на месец.

Макрон добави, че пълната заетост е целта за възстановяване на страната от кризата.
Той заяви още, че Франция трябва да разчита по-малко на чужди технологии и допълни, че френското ротационно председателство на ЕС ще помогне за изграждане на по-голяма европейска автономност.

Източник: БТА