8-годишното момиченце беше блъснато от кола на пешеходна пътека в селото

Очаква се днес прокуратурата в Пазарджик да повдигне обвинение на полицая, убил със служебния автомобил 8-годишно дете на пешеходна пътека в село Братаница. Все още няма резултати за наличието на алкохол и наркотици в кръвта на полицейския служител. От тази сутрин в селото има засилено полицейско присъствие, тъй като напрежението е осезаемо. Главният път беше блокиран от органите на реда заради опасения, че местните жители ще спрат движението в знак на протест.

Близките на прегазеното дете твърдят, че единствената причина за трагедията е  неразумното шофиране на полицая. Все още се чакат резултатите от кръвните проби на задържания полицай. Свидетели твърдят, че той е бил тестван на място.

 Кола на МВР блъсна и уби 8-годишно дете в Пазарджишко

“Извикаха ме като свидетел, за да го тестват за наркотици на място. И видяхме машинката, че е отрицателно. Преди това са го тествали за алкохол. Също показаха отрицателно”, разказва Ина Гюрова- очевидец.

Въпрос: Как реагира самият полицай? Какво каза?

„Само чувах аз бързам за оперативка. Какво значи „аз бързах за оперативка?” Не го разбирам. Бързаш, добре. Но да караш с над 90 километра в населено място,  пред пешеходна пътека и да изпреварваш колони, това е недопустимо”, сопълни Гюрова.

Жителите на селото обвиняват за смъртта на детето и Спешната помощ. Според тях линейката фатално закъсняла.

„Минимум 20-25минути са били. В най-добрия случай. Хората наоколо, които  бяха и не правеха изкуствено дишане, казват че са минали 30-35 минути докато дойде линейката. Ако беше дошла, Мони щеше да оцелее. В началото пулсът й беше силен. Тя имаше силен пулс”, спомня си Десислава Колева.

 

 

Регистърът на Спешна помощ и GPS -системата показват, че линейката е тръгнала на 1-вата минута от получаването на сигнала.

„Сигналът е получен в 11.40 часа. Екипът пристига на място в 11.51. Детето е в клинична смърт, реанимация в пълен обем-  и тръгва да се кара в Спешно отделение на МБАЛ- Пазарджик. Нека да разбием вече тази мантра за бавната Спешна помощ!” заяви д-р Борис Манев,  директор на ЦСМП- Пазарджик.

Събралите се тази сутрин на протест жители на Братаница поискаха обезопасяване на централната улица на селото, която се явява част от пътя Велинград- Пазарджик  и на която ежегодно стават инциденти.

Тази вечер хората в Братаница отново излизат на бдение и протест. Протест и жива верига бяха организирани и в понеделник вечерта. 

Повече гледайте във видеото.