Подобни ограничения вече съществуват в около две трети от държавите

Европейската комисия предлага да бъде въведен лимит за плащане в брой до 10 000 евро, като ограничението бъде валидно за целия Европейски съюз. Идеята е свързана с борбата с прането на пари, се казва в съобщение на ЕК.

Прането на пари и финансирането на тероризъм са сериозна заплаха за икономиката и финансовата система на Евросъюза, както и за сигурността на гражданите, отбелязва ЕК. По оценка на Европол около 1% от годишния БВП на ЕС е въвлечен в подозрителна финансова дейност. На този фон днес Европейската комисия представи пакет от различни законопроекти, свързани с борбата с прането на пари и финансирането на тероризма.

Големите плащания в брой са прост начин за престъпниците да перат пари, тъй като е много трудно да бъдат проследени сделките. Затова днес ЕК предложи да бъде въведен лимит за плащанията в брой в размер на 10 000 евро на територията на целия Европейски съюз, се казва в съобщението.

Подобни ограничения вече съществуват в около две трети от държавите от Евросъюза, но размерите на сумите са различни. Новите правила целят установяването на еднакъв лимит във всички страни от блока. Националните лимити под 10 000 евро може да се запазят, става ясно от съобщението.

Ограничаването на големи плащания в брой затруднява прането на „мръсни пари” от страна на престъпниците, заявяват от ЕК.

Предложението на Европейската комисия трябва да бъде обсъдено и одобрено от Съвета на ЕС и от Европейския парламент.

Източник: БНР