На място има десетки пожарни коли и екипи на Спешна помощ

Тежък инцидент в Германия. Огромна експлозия в химически завод уби един човек, други четирима се водят изчезнали.

Има и ранени. След експлозията в град Леверкузен, е избухнал и пожар, чиито дим се вижда от километри.

Инцидентът е станал около 9.40 тази сутрин местно време в завод на химическа компания край град Леверкузен. Огънят е обхванал и близките постройки и бързо се е разпространил. Гасенето му е отнело три часа.

"Днес е труден ден в Леверкузен! Експлозия в резервоар уби един човек, други 16 са ранени, двама сериозно и един фатално. Четирима души се водят в неизвестност и все още ги издирваме", заяви Ларс Фридрих,директор на завода .

Спасителните екипи са спасили 12 души, които са с леки наранявания и други четирима, чието състояние е тежко. До момента не е ясно каква е причината за взрива в резервоара.

Районът около инцидента е отцепен, пътищата са затворени, а  властите призоваха хората да не излизат на открито, да не отварят вратите и прозорците си.

"Сега е важно да направим анализ на субстанциите. Важно е да бъдем максимално предпазливи и да вземем мерки. Затваряме игрищата, плодовете от градините трябва да бъдат добре измити преди консумация, а след това очакваме анализа на субстанциите", каза кметът на града Уве Ричрат.

Леверкузен се намира на по-малко от 50 километра от региона, който миналата седмица пострада тежко от катастрофалните наводнения, отнели живота на 180 души.
 

Според информация на местни медии взривът е избухнал в инсинератора за опасни отпадъци. Огънят е обхванал и близките постройки и се разпространява. Аварийните екипи са спасили 12 души, които са с леки наранявания и други четирима, чието състояние е тежко. В индустриалния парк имат складове няколко химически компании, сред които "Байер" и "Ланксес", каза операторът на обекта "Курента". На място са изпратени десетки пожарни автомобили и екипи на Спешна помощ. Затворени са всички пътища към завода.

Живеещите в района са посъветвани да останат по домовете си и да затворят плътно прозорците. "Курента" съобщи, че климатичните системи на обекта ще бъдат изключени докато не се установи, че въздухът в околността не съдържа токсични газове. Операторът на обекта каза още, че причината за взрива не е ясна.

Няма информация за пострадали български граждани при експлозията тази сутрин в индустриалния парк за химическа промишленост в германския град Леверкузен. Това съобщиха от Министерството на външните работи.

Експлозия в завод за производство на торове в Румъния (ВИДЕО)

По информация на генералното ни консулство във Франкфурт на Майн Федералната служба за гражданска защита и помощ при бедствия е издала предупредително ниво „Крайна опасност“, като гражданите в района се призовават да затворят прозорците и вратите си, а всички, които са на открито, да се приберат по домовете си.

По информация на полицията при инцидента има ранени. Официалното предупреждение за опасност засяга и град Солинген - в регионите Ауфдерхьое и Олингс. Улиците около индустриалния парк в Леверкузен са затворени, а също и части от автомагистралите 1, 3 и  59.