Предстоят жеги до 40 градуса в следващите дни

В часовете до полунощ валежи с гръмотевици все още са възможни в някои източни райони около крайбрежието. Облачността също ще се разсейва от запад на изток и нощта над по-голямата част от страната ще е ясна.

В събота денят ще е слънчев. В ранните часове е възможна рехава облачност около крайбрежието. Отново в източните райони през деня ще духа прохладен вятър - ще е със силни пориви от север-северозапад. Температурите в западните и централните райони ще започнат да се повишават и ще са с градус-два по-високи спрямо петъчните стойности. В горещата част на деня термометрите ще показват между 30 и 35 градуса. На изток обаче остава по-хладно – 28-30 градуса.

По крайбрежието до обяд ще има рехава облачност, която в хода на деня ще се разсее. Остава ветровито и сравнително прохладно с температури между 27 и 29 градуса. С градус-два по-ниска ще е температурата на морската вода. Вълнението на морето ще осезаемо по някои северни брегове с тенденция да отслабва през деня.

По планините ще е слънчево. Ветровито ще е около обяд с тенденция вятърът да отслабва. По-силни пориви се очакват по централните и източните склонове на Стара планина. Температурите ще се повишават с плавен темп и в събота ще се колебаят от 18 градуса по високите части до към 25 в ниските планински масиви.

 

В следващите дни ще усетим ново затопляне. Температурите ще се повишават и в първите дни на следващата седмица термометрите отново ще покажат стойности между 35 и 40 градуса. Около средата на седмицата се оформя нестабилност в атмосферата и условия за валежи с гръмотевици и риск от градушка.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.