Работодателят няма право да уволни свои служител без здравен паспорт, но той няма да бъде допуснат до работното си място

От днес във Франция всички служители, които работят в сферата на здравните и медико-социалните грижи, трябва да представят здравен сертификат, за да могат за отидат на работа. Мярката, която засяга над 2 милиона и 700 хиляди души в страната, предизвика вълна от недоволство и протести през последните седмици. Ще има ли много напуснали и може ли работодателят да уволни служител без ваксина - разказва Петя Желева.

Работодателят няма право да уволни свои служител без здравен паспорт, но той няма да бъде допуснат до работното си място и съответно ще остане без заплата.

Продължават протестите във Франция срещу здравния паспорт

Драстично се е увеличил броят на работещите в сферата на здравето и социалните грижи, които са поискали от личните си лекари болничен с надежда да се измъкнат от имунизацията срещу COVID-19. Има и такива, които вече са напуснали работа, твърдо решени да не се ваксинират, но все пак френското правителство се поздравява със задоволителни резултати – над 84 процента от хората, засегнати от тази мярка, вече са ваксинирани, а на национално ниво - имунизираните са почти 50 милиона души, което надвишава 70 процента, каквато беше основната цел на Франция.

Диан Хекинг е психолог в парижка болница. Според новите правила от днес тя трябва да представя здравен сертификат, за да продължи да работи. „Няма да се ваксинирам, просто защото моят работодател или правителството го искат. Все още имам това право”, казва тя.

Младата психоложка има това право, но договорът й ще бъде прекъснат, което означава, че остава без заплата.

„От днес тези хора няма да могат да се върнат на работа. Договорът се прекъсва без заплащане, а служителят може да използва останалите си дни отпуск”, коментира Катрин Робец.

Тя е директор на дом за деца с увреждания. В социалната структура работят 60 души. За момента само двама от тях не са ваксинирани, а работодателят няма право да ги уволни. „Ако до 15 септември бъде представен сертификат с поне една доза от съответната ваксина работещият може да продължи да работи още месец, но с отрицателен тест. След 15 октомври без ваксинация няма да може да се върне на работа”, посочва Робец.

Нидерландия въвежда COVID пропуск за заведенията

Задължителната имунизация създаде главоболия на много ръководители на здравни и социални заведения, където и при нормални условния персоналът не стига. „Ние също загубихме служители. Основно такива, които бяха по-заместване или с непостоянни договори. Не пожелаха да ги подновят, защото не желаят да се ваксинират. От следващия месец ваксината е задължителна и за родителите на децата, за които се грижим. Без нея те няма да могат да ги посещават или да ги взимат у дома за уикенд или ваканция”, коментира Робец.

Петя Тодорова е един от служителите на социалното заведение. Избира да се ваксинира още през февруари, заедно с голяма част от здравните работници в страната. „И не стоеше под въпрос дали ще загубя работата си или не, просто така го направих, защото го исках. Така го почувствах”, каза тя.

Във Франция здравният паспорт е задължителен и за работещите в сферата обслужването и развлеченията. Ваксина или отрицателен тест се изисква не само за посетителите на заведенията и местата, посрещащи публика, но и за техните служители.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК