Достъпът до три от най-популярните платформи беше прекъснат за 6 часа

Ясна е причината за глобалния срив на Facebook, Instagram, Messenger и WhatsApp в понеделник вечерта.

Той е бил предизвикан от промени в конфигурацията на рутери. Не е имало злонамерена атака, уверяват от технологичния гигант.

И добавиха, че направените промени са нарушили мрежовия трафик между центровете за данни, пишат от Independent.

СРИВЪТ НА FACEBOOK: Светът реагира с ударна доза смях (ГАЛЕРИЯ)

 

В публикация в блога на Facebook вицепрезидентът на Facebook по инженерство Сантош Джанардхан обясни, че инженерите на компанията са издали команда, която неволно е изключила центровете за данни от останалия свят, пише DarikNews.

Джанардхан признава, че инструментите, които обикновено инженерите биха използвали, за да разследват и поправят такива прекъсвания са спрели да работят, което е направило задачата им още по-трудна. Компанията заяви, че е изпратила екип инженери до местоположението на своите центрове за данни, за да се опита да отстрани грешките и да рестартира системите.

ова обаче е отнело допълнително време, за да накарат инженерите сървърите да работят поради високата физическа и системна сигурност, която им е заложена. Сантош Джанардхан добави, че инструментът за одит на програмата е дал грешка и не успял да спре командата, която е причинила прекъсването.

„Всеки провал като този е възможност да се научим и да се подобрим“, пише още Джанардхан. "Оттук нататък нашата работа е да ... гарантираме, че подобни събития се случват възможно най-рядко."

Сривът в системата продължи около шест часа в понеделник, което бе безпрецедентно прекъсване на достъпа до трите платформи. Засегнати бяха страни от целия свят, сред които и България.

Как сривът на социалните мрежи се отрази на инфлуенсърите у нас

Facebook, Messenger, Instagram и WhatsApp се сринаха

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.