Те отговориха на въпроси и очертаха приоритетите си в работата, ако получат подкрепа

При слаб интерес и с нисък кворум завърши първият ден от Общото събрание на съдиите, които трябва да изберат двама членове за Висш съдебен съвет /ВСС/. Кандидатите са двама - съдиите Марина Михайлова и Деян Денев.

Заради неучастващите съдии се наложи началото на общото събрание да бъде отложено с час. Така, в крайна сметка то започна с участието на около 400 от близо 2200 имащи право на глас магистрати.

Кой ще наследи Лозан Панов във ВКС?

Двамата кандидати отговориха на въпросите и очертаха приоритетите си в работата, ако получат подкрепа.

Марина Михайлова определи като свои приоритети обучението на магистратите, независимостта им, оценяването, повишаването и преместването. Тя се обяви и за дискусия в районните и окръжните съдилища преди предприемане на конкретни действия за реформа на съдебната карта. Според нея ВСС приоритетно трябва да използва механизмите за поощренията на магистратите. Михайлова поиска и електронизиране на всички процеси на съдебната власт.

За Денев предизвикателства пред ВСС са възможността да се откликне на обществените очаквания за качествена съдебна реформа, отстояването на независимостта на съдебната власт и утвърждаване на нейния авторитет, реформа на съдебната карта и електронно правосъдие.

Висшият съдебен съвет откри процедурата по избор на председател на ВКС

Той е на мнение, че са нужни законодателни промени в състава, структурата и избора на членове на ВСС като мерки за отстояване на независимостта на съдебната власт. Според него съставът на ВСС е добре да се обновява периодично като членовете не се откъсват от основните си професии за дълъг период.

Гласуването за двамата кандидати е следващата събота.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА