Приближаваме се към границите на възможностите на здравната система, смята математикът

Плавно влошаване на ситуацията с COVID. Това предвижда математикът Николай Витанов.

„Очакванията са за продължаващо плавно влошаване на ситуацията. Плавно, плавно, но се приближаваме към границите на възможностите на здравната система да издържа на натиска”, пише Витанов във Facebook. И допълва, че плавният натиск може да извади системата от строя.

Предлагат нови противоепидемични мерки в страната

„Хората на първа линия усещат засилващия се натиск”, пише Витанов.

По думите му разпространението на заразата в страната е преобладаващо дифузно.

„Днес 24 области са с такова разпространение. Вчера бяха 22. И този показател се влошава”, пише Витенов. Той очаква да продължава да расте заболеваемостта при децата и учениците.

„Очакват ни две трудни седмици. Писах ви, че човешкото тяло е скъпо нещо - застрахователната му стойност е над 10 милиона евро. За човешката душа, не говорим, трудно е да се измери колко струва”, пише Витанов.

Той пише и статистиката на смъртността: 

- починали в края на септември 2021 - 20882
- починали до днес - 22102
- починали октомври 2020 (за целия месец) - 441
- починали за октомври 2021 - 1220 (за 14 дни)
- Починалите досега за октомври 2021 са 2.76 пъти повече отколкото починалите за целия октомври 2020".

Той цитира и картата съгласно плана на Министерството на здравеопазването. „Броят на областите на ниво 4 расте полека. Днес са 13 заедно с кандидатите. Лошото е, че София-град отива на ниво 4. Писах ви, че скоро скоро кандидатурите на Варна, Стара Загора и Благоевград ще се появят. Към тях се присъединяват Ямбол и Добрич.

Затова: Хора от областите Ямбол и Добрич - ПАЗЕТЕ СЕ! Разпространението на вируса при вас е дифузно и областите ви са кандидати за влизане на ниво 4 съгласно Плана на Министерството на здравеопазването. Спазвайте елементарните мерки, избягвайте местата, където се събират много хора.

Иначе, виждате голямата проблемна област в Западна България. Тези от вас, които четат редовно тези сводки, знаят, че отдавна е предсказано формиравето на тази област. В нея се очакват проблеми в следващата седмица. В Източните Родопи и в Плевен положението вече не е
толкова спокойно, там нещата полека се влошават. Кърджали е добре на общия фон.
Проблемната зона в западна България се вижда ясно и на прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост. Там се вижда как и Добрич и Ямбол са се засилили към кандидатски статус за влизане на ниво 4 на риска съгласно плана на Миенистерството на здравеопазването"
, пише Витанов. Той смята, че тотален локдаун няма да бъде наложен. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.