Спешните случаи се транспортират към болниците във Велико Търново и Плевен

Детското отделение в общинската болница в Свищов временно е затворено и не приема малки пациенти заради остър недостиг на педиатри. Спешните случаи в момента се транспортират до болници от 70 до 100 километра от крайдунавския град. В същото време половината от децата в детските градини в общината са болни от респираторни и вирусни заболявания, пише DarikNews.

В Отделението по педиатрия на МБАЛ "Димитър Павлович" в Свищов в момента на трудов договор работи само един педиатър. Отделението временно спря да приема малки пациенти, тъй като не отговаря на медицинските стандарти за работа.

Спешните случаи се транспортират към болниците във Велико Търново и Плевен. Линейките пътуват между 70 и 100 километра. За да дойдат нови специалисти, те трябва да напуснат други болници и да прекратят трудовите си договори.

Проф. Балтов: Очаква се 50% увеличение на смъртността от COVID-19

"В две от населените места са затворени детските градини поради големия брой заболели и в Свищов ситуацията не е по-различа. Не искам да кажа че са с COVID-инфекции, тъй като не са позитивирани такива, респираторни са, но повече от 50% има заболеваемост. Продължаваме да следим ситуацията и ако се увеличава заболеваемостта, ще бъде преустановена дейността в детските градини”, каза още Венков.

Въпреки критичната ситуация, децата в Свищов все пак получават здравни грижи от педиатри, заети в доболничната помощ.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.