Учени стигнаха до разкритието чрез чрез нов тип техника за датиране

Много преди Колумб да прекоси Атлантическия океан, осем дървени сгради, покрити с чим, са били издигнати над торфено блато и поток в северния край на канадския остров Нюфаундленд - доказателство, че викингите са достигнали първи Новия свят. Но точно кога викингите са пътували, за да създадат селището L'Anse aux Meadows, беше мистерия - поне досега.

Учените обявиха, че чрез нов тип техника за датиране, използваща отдавнашна слънчева буря като отправна точка, разкрива, че селището е било създадено през 1021 година - точно хилядолетие и 471 години преди първото плаване на смятания за досега откривател на Америка Христофор Колумб. Техниката е използвана върху три парчета дърво от селището и всички те сочат към една и съща година.

Пътуването на викингите може да бъде тълкувано като множество крайъгълни камъни в историята на човечеството. Селището дава най-ранните известни доказателства за трансатлантическо пътуване. То също така отбелязва мястото, където земното кълбо най-накрая е било населено от хората, които хиляди години преди това са достигнали Северна Америка по сухопътна връзка, която някога е свързвала Сибир с Аляска.

„Много похвали трябва да получат тези северноевропейци за това, че са първите представители на човешкия вид, прекосили Атлантическия океан“, заяви геологът Майкъл Дий от университета в Грьонинген в Холандия, който ръководи изследването, публикувано в списание Nature.

Викингите са били моряци със скандинавски корени - Норвегия, Швеция и Дания. Пътували през Европа, понякога колонизирали, а друг път търгували или превземали. Те притежавали изключителни умения за построяване на лодки и навигация и са създали селища в Исландия и Гренландия.

"Мисля, че е честно да се опише пътуването им, както като откривателско пътешествие, така и като търсене на нови източници на суровини", казва Дий. "Много археолози смятат, че основната мотивация за търсенето на тези нови територии е била да открият по-специално нови източници на дървен материал. Обикновено се смята, че са тръгнали от Гренландия, където дървесината, подходяща за строителство, е изключително рядка", казва още Дий.

Техните дървени плавателни съдове се задвижвали с платна и гребла. Един оцелял екземпляр е наречен кораб „Oseberg“, който е с дължина приблизително 21,5 метра.

Епохата на викингите традиционно се определя между 793-1066 г. сл.н.е, представяйки широк диапазон за времето на трансатлантическото им плаване. Обикновеното радиовъглеродно датиране - определяне на възрастта на органичните материали чрез измерване на тяхното съдържание в определен радиоактивен изотоп на въглерода, се оказва твърде неточно досега за селището „L'Anse aux Meadows“, което беше открито през 1960 година, а преобладаващото мнение беше, че датира от 11-ти век .

Новият метод за датиране разчита на факта, че слънчевите бури произвеждат отличителен радиовъглероден сигнал в годишните пръстени на растеж на дървото. Известно е, че през 992 година е имало голяма слънчева буря - изблик на високоенергийни лъчи от слънцето. Във всичките три изследвани парчета дърво, от три различни постройки, са образували 29 растежни пръстена след този, който носи доказателства за слънчевата буря, което означава, че дървото е отсечено през 1021 година, каза археологът от Университета в Гронинген Марго Куйтемс, водещият автор на изследването.

Не местните жители са секли дървата, защото има доказателства за метални остриета, които те не са притежавали, казва Дий и допълва, че продължителността на окупацията остава неясна, макар че може да е минало десетилетие или по-малко.

Устните истории, наречени исландски саги, изобразяват присъствие на викинги в Америка. Записани векове по-късно, те описват лидер на име Лейф Ериксън и селище, наречено Винланд, както и насилствени и мирни взаимодействия с местните народи, включително взимане на роби. Датата 1021 приблизително съответства на разказите за сагата, каза Дий и добавя: „Така възниква въпросът колко от останалите приключения в сагата са верни?“.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.