Планират да е за време от 30 минути и повече

Нов план за билетите в столичния градски транспорт, предлагат местните власти. Те вече ще бъдат за време, а цената може да се повиши. Едната възможност ще е билет за 30 минути, а другата - за 60 или 90.

Все още не е ясно с колко точно ще поскъпне билетчето. Засега обсъжданията са за половин час да е 1.60лв., а за по-дълго време – по-скъпо. Амбицията е промяната да влезе в сила до края на годината.

А в същото време машините, от които сега купуваме билети за градския транспорт и в частност в метрото, създават проблеми. И често издават билетчета с грешен час.

И сега билетите за вход в метрото се издават с отпечатан час. От машините, от които скоро ще се купува и билет за време. Затова, след сигнали до NOVA, решаваме да направим експеримент с представител на Метрополитен. За да видим дали документът важи от минутата, в която го вземем.

При първата машина на станция „Сердика” проблем няма. При втората обаче, на същата станция, разминаването е със седем минути. И не е в полза на пътника.

Така, ако днес билетът беше за 30 минути на цена от 1.60лв., времето за пътуване след валидиране щеше да е 23 минути.

„Възможно е такова разминаване, както вече го видяхме и на опита, около 5-6 минути. Получаваме сигнали, но те не са чести. Машините се сверяват”, казва Кармен Младенов.

От „Метрополитен” са категорични – при въвеждане на билет за време грешките ще се изчистят. Тези, които пътуват с повече от едно превозно средство, се притесняват и че билет за 30 минути няма да им върши работа.

Тарифната политика за определяне на цените тепърва ще се обсъжда в Столичния общински съвет.

Повече по темата гледайте във видеото