Регулаторът отхвърли възраженията на бизнеса

Комисията за енергийно и водно регулиране спазва изцяло законовите изисквания при утвърждаване на регулирана цена на природния газ. Това се казва в позиция на регулатора по повод възраженията срещу утвърдената цена на природния газ за ноември. КЕВР е спазил законодателството при определянето на цената от 93 лв. на мегаватчас, пише още в разпространената позиция. 

КРИБ и БФИЕК: Без индустрия кой ще „доплаща“ евтините ток и парно

През вчерашния ден, в съвместна декларация, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори поискаха от КЕВР да отмени решението си и да излезе с ново, в което справедливо се разпределят ползите от договореността между "Булгаргаз" и "Газпром експорт" измежду всички потребители. От КРИБ и БФИЕК, които не попадат в обхвата на решението, посочиха, че българската индустрия през ноември ще плаща 119,87 лева за мегаватчас, а не 93,19 лв. Цената за октомври беше 94,54 лв. за мегаватчас, припомниха двете организации. На годишна база това увеличение ще струва на БФИЕК 187 млн. лв. 

От 1 ноември природният газ ще е по-евтин спрямо октомври

"Намалението" на цената се оказа "увеличение" за индустрията с 27 процента спрямо октомври, коментират още работодателите.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Маргарита Стоянчева
Източник: БТА