Той продължава повече от месец гладната си стачка в затвора

Здравословното състояние на президента на Грузия Михаил Саакашвили, който продължава повече от месец гладната си стачка в затвора в Рустави, се е влошило значително. Политикът започнал да има пропуски в паметта, губи логическата връзка и не може да напише писмо, разказа в ефира на руския телевизионен канал "Дожд" Ия Баратели – редактор на информационна агенция News Georgia.

Баратели предполага, че за грузинските власти е неизгодно да държат Саакашвили в затвора, тъй като това може да се превърне за тях в „сериозен фактор за дестабилизация”. Пребиваването на бившия държавен глава в институция за изтърпяване на наказание е „изключително голям стимул за опозицията” да продължи протестните си акции, каза тя.

Арестуваха бившия грузински президент Саакашвили

По-рано лекарски консилиум препоръча Саакашвили да бъде прехвърлен в болница. Адвокатите на политика подкрепиха тяхното становище. Омбудсманът на Грузия Нино Ломджария заяви в края на октомври, че затворническата болница, в която могат да откарат Саакашвили, не може да му осигури безопасно и адекватно лечение.

Бившият президент на Грузия се върна от Украйна в навечерието на местните избори в началото на октомври, за да мобилизира своите привърженици. Той бе арестуван, след което обяви гладна стачка. Негови привърженици организираха няколко протестни акции, като най голямата, в която участваха десетки хиляди души, се проведе на 14 октомври с искане за освобождаването на Михаил Саакашвили. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Източник: БГНЕС