Той призова своите депутати да разпространяват информация за значението на ваксинацията

Гърция няма да се върне към блокиране и няма да се налагат ограничения на хората, които са ваксинирани срещу COVID-19, подчерта във вторник гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, като заяви, че е време хората сами да станат свои "пазители".

"Решението е пред нас, в нашите ръце. То е в ръцете на собственика на магазина, на кмета и на свещеника, който трябва да проповядва ценността на живота. Време е да станем пазители на собственото си здраве и на здравето на хората около нас", заяви Мицотакис на среща на парламентарната група на своята партия "Нова демокрация" във вторник в Атина, съобщи в. „Катимерини“.

7000 новозаразени с коронавирус в Гърция – нов рекорд за 24 часа

"Очевидно е, че сме изправени пред много силна четвърта вълна. Но ние разполагаме с ваксина и това е, което прави разликата, което предотвратява пряката връзка между инфекциите и тежките хоспитализации, което поддържа икономиката отворена и продуктивна и позволява на обществото да циркулира", каза той.

Мицотакис също така апелира към своите депутати да разпространяват информация за значението на ваксинацията в избирателните си райони и да се обръщат към лидерите на общността. "Пандемията удря неваксинираните", каза той.

По-рано във вторник позицията му беше подкрепена от двама ключови правителствени служители.

"Философията на мерките няма да се промени", заяви министърът на здравеопазването Танос Плеврис пред телевизия Скай, посочвайки плановете си да продължи с комбинацията от мерки, които основно налагат ограничения на неваксинираните.

Междувременно, в отговор на опасенията за нарастващите инфекции сред децата и тийнейджърите, министърът на образованието Ники Керамеус заяви, че "въобще не се обсъжда" затварянето на училища.

Посочвайки, че епидемиите ще продължат да се преодоляват със затваряне само на засегнатите райони или училища, Керамеус заяви в Tуитър, че в момента само шест от над 80 000 училищни района в цялата страна са затворени за справяне с епидемиите от COVID-19 и няма планове за дистанционно обучение. Тя също така твърди, че делът на децата в училищна възраст сред новозаразените е намалял от 29% на 25%.

Ще анулира ли Гърция българските зелени сертификати

Междувременно експерт по аналитична химия и епидемиология, свързана с отпадъчните води, предупреди, че Гърция може да счупи още един рекорд по брой на нови случаи на коронавируси, след като в понеделник броят на потвърдените инфекции достигна 7 335.

"Броят на новите случаи може дори да се доближи до 8000", заяви професорът от Атинския университет Николаос Томаидис пред телевизия Скай.

Като алармира за гръцката столица, Томаидис заяви, че последният анализ на отпадъчните води в Атика е показал 61% увеличение на вируса SARS-CoV-2.

"Както можете да разберете, това вече се е отразило в увеличаване на броя на приетите в болница пациенти от вчера насам", добави той.

Освен в Атика, Томаидис заяви, че рязко повишаване на вирусния товар в отпадъчните води е наблюдавано и в Северна Гърция, Тесалия, Янина и Пелопонес, където Лакония и Аркадия изглежда са най-засегнатите региони.

Източник: БГНЕС