Вижте историята на мъж, който се измъква от смъртта, но близо година симптомите на вируса продължават

Две седмици – толкова продължава карантината след заболяване с COVID-19. Все повече хора обаче се оплакват от така наречения „дълъг COVID”. На теория вие сте се сбогували с вируса, но на практика той предизвика усложнения и така дълги месеци не можете да се върнете към предишния си живот. На много места в Европа вече дори отвориха врати болници само за пациенти с дълъг COVID.

Франция: Зелен сертификат само срещу трета доза

Спорт, риболов и предавания на живо - това е животът на Матьо Лестаж допреди година. Тогава среща COVID-19 и всекидневието му се преобръща необратимо. „Щях да умра. Пулсът ми беше 150, имах тахикардия, умирах. Спешните медици ме поеха напът към болницата. Там направиха всичко възможно. Измъкнах се от смъртта”, разказва той.

Лестаж се разболява от COVID-19 през октомври 2020 г. Остава на легло 3 седмици, но нищо не предвещава тежките последици, които вирусът ще остави за дълго до деня, в който се събужда в по-добра форма и решава да помогне в домашните задължения. „За 5 минути животът ми се преобърна. Пулсът ми се ускори, сърцето ми биеше силно, изгубих представа къде се намирам. Сякаш тялото ми се отдели от душата. По пътя към Спешното отделение изгубих съзнание. Получих белодробна емболия – не можех да дишам. Наложи се спешните медици да се отзоват на място”, казва той.

Мъжът се измъква от смъртта, но близо година симптомите на вируса продължават и почти го приковават за легло. „Днес стават 11 месеца, в които се боря с тази болест. На 43 години съм, животът ми не е приключил, макар че се чувствам точно така. Казвам това, за да разберат хората, че този вирус не засяга само възрастните или тези с придружаващи заболявания. Преди това никога не съм боледувал, никога не се съм оставал почти година вкъщи заради болест”, казва той.

Задължителна трета доза ваксина за хората над 65 г. във Франция

Подобно на Матьо между 10% и 30% от хората, изкарали вируса, развиват пост COVID синдром, който днес има име – наричат го “дълъг COVID”. Сред симптомите са силна умора, главоболие, задух, кашлица, нарушения на нервната система, поведенчески проблеми и много други. Общото е, че продължават повече от месец след излекуването. Вирусът може да засегне различни ограни и системи като отключва нови заболявания.

Повече по темата гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.