Разкритите секции там са 132

Изборният ден във Великобритания започна в 9 часа българско време. Разкритите секции там са 132, което се оказа предизвикателство за българското посолство, поради трудности в намирането на подходящи места за секционните комисии.

„До късно вчера имахме въпросителни дали ще успеем да съберем кворум във всички секции, но днес имаме такъв навсякъде. Всички секции са отворени. Изборният ден започна нормално”, заяви посланикът ни Марин Райков.

Една нестандартна такава се помещава в автосервиз в Лондон. Там на разположение на гласоподавателите са две машини. Въпреки нестандартната локация, мястото е познато на сънародниците ни там.

„Гласуването протече бързо, нямаше струпване на хора и образуване на опашки”, споделят избиратели.

 

 

По-рано затруднение в изборния процес предизвика една от машините в българското посолство в Лондон, която е спряла да работи. Повредата е предизвикала опашки за кратко.

Изборна секция има разкрита и в един от богатите квартали на Лондон „Ричмънд”. Там се гласува с хартиени бюлетини, като до момента вота си са упражнили в нея 170 български граждани, а до края на изборния ден остават още часове. За справка на изборите от 11 юли подалите своя вот в тази секция са били 150.


 

 

На места в града не липсваха и затруденения. В последния момент се появи информация за разменени адреси и непоявили се членове на СИК. Появиха се и съмнения за опит за саботаж от някои от политическите партии, като предстои да се анализира дали това е действително така. Това обаче не оказа влияние на нивата на избирателна активност, като членовете в секциите отчитат, че тя е дори по-висока от тези, отчетени на изборите през април и юли.

Вероятната причина за това са изборите две в едно сега- за парламент и президент.

Повече по темата гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.