Това обяваха властите във Великобритания

Взривът в Ливърпул вчера е бил терористичен акт, обявиха властите. Такси избухна пред най-големия майчин дом в английския град. Загиналият мъж на задната седалка е бил терористът. Раненият шофьор на таксито беше обявен за герой. А Великобритания повиши с една степен националното ниво на заплаха.

Таксито избухна пред входа, където се приемат родилките в централната акушеро-гинекологична болница в Ливърпул. На тези кадри се вижда как секунди след взрива шофьорът се измъква от горящата кола. Той е ранен, но не тежко и вече е изписан от болницата.

"След консултация със сапьори от армията можем да потвърдим, че са били взривени експлозиви. Пътникът ги е донесъл в колата", каза Ръс Джаксън, командир на антитерористичен полицейски отряд.

Таксиджията е Дейвид Пери. Мъжът беше обявен за герой, защото заключил терориста в колата. Не е ясно дали извършителят е искал да атакува болницата. На около 500 метра от нея е известната катедрала в Ливърпул. По обед е неделя тя е била пълна с хора, защото на този ден се отдава почит на загиналите във войните.

 

Арестуваха трима след експлозия пред болница в Ливърпул (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Разбира се сме наясно, че църковната служба се е провеждала недалеч от болницата, а взривът е станал минути преди началния й час. Засега не можем да установим връзка между двете неща, но това е линия на разследване, която ще проследим", добавя Джаксън.

Веднага след взрива антитерористичното звено на полицията арестува трима мъже. По-късно беше задържан и четвърти. Всичките са на възраст между 20 и 29 години и все още не е ясно дали са замесени. А премиерът Борис Джонсън свика извънредно заседание на вътрешния министър и шефовете на службите за сигурност.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: